Медия без
политическа реклама

Алкохолът е по-опасен от кокаина

Необходима е нова класификация на наркотиците, твърди Global Commission on Drug Policy

30 Юни 2019
Pixabay


Според ново проучване на Global Commission on Drug Policy кокаинът и екстазито са по-малко вредни от алкохола и цигарите. В доклад, публикуван преди няколко дни, експертите настояват на преразглеждане и промяна на класификацията на наркотиците.

"Защо алкохолът е легален, а много други интоксиканти не са?“, пита независимата група от 26 учени. Откритията им може би не са новина за повечето хора, тъй като отдавна се говори за вредата, която нанасят алкохола и цигарите върху хората. Още през 2010 г. група британски учени класифицират 20 популярни упойващи вещества, като отчитат физически, психически и социални вреди нанасят. Алкохолът се оказва най-опасен от всички. Той е отговорен и за увеличаване на престъпността и разпада на много семейства.

Но проучването на Global Commission on Drug Policy има и друга цел – групата е категорична, че като се вземат предвид научните доказателства, настоящите закони срещу наркотиците са просто безсмислени.  Според тях, класификацията на наркотиците в 21-век е базирана не на фармацевтични проучвания, а исторически и културни прецеденти. ООН класифицира 300 психоактивни вещества в категории според техните вреди и ползи. Тези, които имат медицинска полза, като морфина например, попадат в зелената графа. Другите, като псилоцибин, който се открива в състава на магическите гъби, няма този късмет и въпреки че не нанася почти никаква вреда на физиологията на мозъка, бива пратен в най-опасната категория, а хората, които го притежават, търпят най-тежките санкции.

Изследването разкрива, че "парти“ наркотиците, като LSD, екстази и гъби, са "доброкачествени“, тъй като отбелязват резултати, на половина по-малко от тези на тютюна. Те се намират на дъното на класацията по вреда. Въпреки това ООН ги класифицира в една категория с кокаина и хероина, вещества, които са изключително опасни, но отново, не по-опасни от алкохола. Никотинът пък е по-опасен от вещества като кетамин и мефедрон.

За Глобалната Комисия "единственият адекватен отговор на тази сложна тема е създаването на правила и нова система от категории, адаптирана към опасността от всеки наркотик и базирани на солидни научни изследвания“, както в момента се случва с храните, лекарствата и други продукти, които могат да представляват риск за здравето.

Списъкът, съставен от Глобалната комисия, има някои особености, свързани с начина на регулация и разпространение на веществата. Така например алкохолът заема първата позиция -  частично и защото достъпът до него е най-лесен. Той води до изблици на насилие, което увеличава и степента му на вреда спрямо другите хора.

Според научните изследвания кокаинът е най-опасен за физиологията на човешкия организъм. От друга страна, хероинът би се класирал още по-надолу в класацията, ако тези, които го употребяваха имаха достъп до неподправени и регулирани дози и не споделяха игли.

По-рано този месец специалистът по смъртност, причинена от наркотици, професор Матю Химкман, заяви, че "магическите гъби и MDMA е абсурдно да бъдат квалифицирани като наркотици от клас А“.  По думите му, магическите гъби влизат в тази категория само защото химическият им състав прилича на този на LSD-то.

"Тъй като комисията никога не е понижила категорията или изваждала някой наркотик от класацията, то едното и другото вещество, щом са химически еднакви, трябва да са едни и същи. Абсурдно е MDMA да се класифицира като наркотик от клас А при положение, че се използва за лечението на депресия и пост-травматичен стрес“, категоричен беше той.

В заключение, авторите на доклада твърдят, че "вече е време да приемем, че съществуването на общество без наркотици е просто една илюзия.“ А по-добрата им регулация ще ги направи и по-безопасни, не само за тези, които ги използват.

 

Източник: Dnes.bg

Още по темата