facebook
twitter

Горещи новини

Алкохолът е по-опасен от кокаина

Необходима е нова класификация на наркотиците, твърди Global Commission on Drug Policy
3062
Pixabay


Според ново проучване на Global Commission on Drug Policy кокаинът и екстазито са по-малко вредни от алкохола и цигарите. В доклад, публикуван преди няколко дни, експертите настояват на преразглеждане и промяна на класификацията на наркотиците.

"Защо алкохолът е легален, а много други интоксиканти не са?“, пита независимата група от 26 учени. Откритията им може би не са новина за повечето хора, тъй като отдавна се говори за вредата, която нанасят алкохола и цигарите върху хората. Още през 2010 г. група британски учени класифицират 20 популярни упойващи вещества, като отчитат физически, психически и социални вреди нанасят. Алкохолът се оказва най-опасен от всички. Той е отговорен и за увеличаване на престъпността и разпада на много семейства.

Но проучването на Global Commission on Drug Policy има и друга цел – групата е категорична, че като се вземат предвид научните доказателства, настоящите закони срещу наркотиците са просто безсмислени.  Според тях, класификацията на наркотиците в 21-век е базирана не на фармацевтични проучвания, а исторически и културни прецеденти. ООН класифицира 300 психоактивни вещества в категории според техните вреди и ползи. Тези, които имат медицинска полза, като морфина например, попадат в зелената графа. Другите, като псилоцибин, който се открива в състава на магическите гъби, няма този късмет и въпреки че не нанася почти никаква вреда на физиологията на мозъка, бива пратен в най-опасната категория, а хората, които го притежават, търпят най-тежките санкции.

Изследването разкрива, че "парти“ наркотиците, като LSD, екстази и гъби, са "доброкачествени“, тъй като отбелязват резултати, на половина по-малко от тези на тютюна. Те се намират на дъното на класацията по вреда. Въпреки това ООН ги класифицира в една категория с кокаина и хероина, вещества, които са изключително опасни, но отново, не по-опасни от алкохола. Никотинът пък е по-опасен от вещества като кетамин и мефедрон.

За Глобалната Комисия "единственият адекватен отговор на тази сложна тема е създаването на правила и нова система от категории, адаптирана към опасността от всеки наркотик и базирани на солидни научни изследвания“, както в момента се случва с храните, лекарствата и други продукти, които могат да представляват риск за здравето.

Списъкът, съставен от Глобалната комисия, има някои особености, свързани с начина на регулация и разпространение на веществата. Така например алкохолът заема първата позиция -  частично и защото достъпът до него е най-лесен. Той води до изблици на насилие, което увеличава и степента му на вреда спрямо другите хора.

Според научните изследвания кокаинът е най-опасен за физиологията на човешкия организъм. От друга страна, хероинът би се класирал още по-надолу в класацията, ако тези, които го употребяваха имаха достъп до неподправени и регулирани дози и не споделяха игли.

По-рано този месец специалистът по смъртност, причинена от наркотици, професор Матю Химкман, заяви, че "магическите гъби и MDMA е абсурдно да бъдат квалифицирани като наркотици от клас А“.  По думите му, магическите гъби влизат в тази категория само защото химическият им състав прилича на този на LSD-то.

"Тъй като комисията никога не е понижила категорията или изваждала някой наркотик от класацията, то едното и другото вещество, щом са химически еднакви, трябва да са едни и същи. Абсурдно е MDMA да се класифицира като наркотик от клас А при положение, че се използва за лечението на депресия и пост-травматичен стрес“, категоричен беше той.

В заключение, авторите на доклада твърдят, че "вече е време да приемем, че съществуването на общество без наркотици е просто една илюзия.“ А по-добрата им регулация ще ги направи и по-безопасни, не само за тези, които ги използват.

 

Източник: Dnes.bg

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руснаците бяха призовани да пият по-малко в пандемията

25.05.2020

520 2
МВР се провали в залавянето на наркотици

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3280 13
2 жени са хванати да шофират с над 2,5 промила алкохол

11.05.2020

500 7

Коментари

dobadoba

Алкохолът не прощава на никого.

НО и ние не му прощаваме.

(българска народна поговорка)

⚓️

Консумирайте разумно и с мярка!

Muktata
снимка на Muktata

Този тескт е срам за редакцията. ?

циникЪтхедонист

Защото  твърденията в него са неверни или  защото вие не сте съгласен с тях ?

Абсолютна законова дискриминация е употребата на  алкохолът да е ненаказуема, а за притежанието на половин грам трева да лежиш в затвора.

Вредата от алкохола е в пъти по-голяма и с оглед харчовете за медицински грижи и с оглед обществената безопасност

Да не говорим за безсмислените разходи съпътстващи прилагането на  подобно законодателство. 

Пари хвърлени на вятъра, прилагането на закона трупа само разходи, било то финансови било то    като човешки ресурс ако щеш, а файда никаква, употребата не само, че ненамалява, а дори се наблюдава устойчив темп на растеж. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Глобалния политически елит след, кат почна да си вози дрога по дипломатическите самолети вече открито лобира и за узаконяването и....

 

:))

танас

ТИЯ ТВЪРДО СА РЕШИЛИ ДА УНИЩОЖАТ ПОНЕ СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ

Sapienti_sat


"Защо алкохолът е легален, а много други интоксиканти не са?“, пита независимата група от 26 учени.

 

That is the question! ? Абсолютна независимост! ?

 

Алкохолът е упойката, която ни помага да изтърпим  операцията, наречена живот.

Написал го е Джордж Бърнард Шоу, но той не е бил запознат с изследванията на "независимата група"! ?

 

 

 

Manrico
снимка на Manrico

Баси, след като се опитаха да ни забранят да си бием жените и децата, сега се опитват да ни забранят и шльокавицата! Война на всички фронтове срещу традициите ни!

Sapienti_sat

Пак не си разбрал! Хората искат да се узаконят наркотиците!

?

Slava
снимка на Slava

Групирането трябва да е не само по вреда, а и по зависимост. 100% от употребилите наркотици стават зависими, при алкохола процентът е в пъти по - нисък.

циникЪтхедонист

Изключително невярно твърдение, говорещо, само по себе си за, нивото на изказалия  го. 

☺️

ЗИП
снимка на ЗИП

Трябва да се гледа не кое вреди повече на собственото здраве а кое е опасно за здравето на другите !

 

Всеки човек има право да си се отнася към собственото си здраве както намери за добре, но ако се засегне здравето на другите това вече е престъпление.

 

Така погледнато най-безопасни са цигарите а те точно с тях тръгнаха да се борят.

 

Алкохола е опасен ако човек който е пил след това извърша некфа дейност- шофиране, управление на сложни машини и так далее.

 

Но при наркотиците доколкото съм чувал дори ако не си под тяхното действие в даден конкретен момент, ако си пристрастен към тях си ти вече си опасен за околните !

 

Така, че нещо британските псевдоучени пак са настъпили мотиката.....

 

:))

Muktata
снимка на Muktata

Прегледах източника.  http://www.globalcommissionondrugs.org/wp-content/...   Абсолютна шарлатания и политика. Няма цитиране на клинични проучвания , двойно слепи рандомизирани и т.н. Нищо ! Само банализми , омесени с манипулации , и откровени лъжи ! И сто пъти повторено - ТРЯБВА , ТРЯБВА , ТРЯБВА !!! (да се променила класификацията и режима на третиране) Само един пример за абсолютна манипулация в доклада. Всъщност върху нея лежи идиотската дописка. Страница 24 от доклада. "Бележки по тежестта на вредата на дрогите" - цветна класификация , поделена в две групи  - вреди за консумиращия , вреди за другите. Най-отгоре изпляскан алкохола !!! Но това е нагла манипулация. Сложени са вредите от АЛКОХОЛИЗМА ! Алкохолизмът е заболяване , нозологична единица ! Сериозно заболяване и си има лечения... Употребата на алкохол НЕ Е= АЛКОХОЛИЗЪМ ! Dosis sola facit venenum. В хората има естествен природен ензимен апарат за разграждане и утилизация на алкохола в разумно количество. Нарича се "алкохолдехидрогенази" - намира се в черния дроб. Варира според раса , етнос , географски район - но съществува ! Да употребяваш малки количества алкохол - една чаша вино на ден , две бири , това е нормално ! Това няма нищо общо с "алкохолизъм". И напротив -  в човека няма КОКАИНдехидрогенази , няма МОРФИНдехидрогенази , няма ЕКСТАЗИдехидрогенази... Това са съвършено изкуствени вещества и приложението им през уста , парентерално и т.н. е медицина-ятрогения. Поставянето им в една класификация с "АЛКОХОЛ" е абсолютна манипулация. Слава Богу че властите в западните страни са консервативни , и всяка една промяна в режима на дрогите би минала само при подкрепа от Медицината , Здравните системи , Специалистите... В реванш - територии населени с дебили са благодатна среда за пропагандиране на наркотиците. Това което прави този "доклад".?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Мукта, ?!

JollyRoger's

То си е ясно още от заглавието, че пишман “глобалната комисия“ е поредният либерастки рупор. Южноевропейците си скъсяват живота с алкохолец, а половината колумбийци веке са столетници, благодарение на редовната употреба на “бело“...???

аман бе

И от мен ?

циникЪтхедонист

ЗИП-е, тук си личи че си апцолютно не причом по казуса. ☺️

Злоупотребата с алкохол води до агресивно поведение.

От класифицираните, като такива, наркотици единствено при употребата на   амфетамини и донякъде  при кокаина  и хероина се наблюдава агресивно поведение.

Свързано най-вече с периода на абстиненция.

При повечето от  психоактивните субстанции не се наблюдава физическо пристрастяване, съответно агресивността е по-скоро изключение отколкото норма

☺️

 

циникЪтхедонист

Колега, Мукта, за марихуаната също има природен апарат свързан с  усвояването и от организма, Смъртност от предозиране с нея практически няма.

Но е квалифицирана наравно с останалите и за една цигарка лежиш в затвора, което е всъщност най-порочното в цялата схема.

Иначе, всеки е свободен да третира тялото си както намери за добре, стига да не пречи на околните.

Проблемът е в дискриминационното отношение на закона по отношение на гореспоменатата употреба. 

Желязко Желев

                Дядо почина на 82г.Пиеше две лимонадени шишета греана ракия на ден.Едно до обяд и едно след обяд.

Половиният  бял дроб беше калциран след прекаран ТБЦ.На 35г. го изписват от болницата да си умре в къщи.

Не пушеше.Работеше от изгрев до залез с един час сън след обяд.

                Баща ми не пие не пуши.Има огромни проблеми с дробовете вече и сърце плюс ускоряваща се деменция.

Не пия а трябва.

..

Лoвkия

Муки!??

сталкер пустиняк

Когато Муктадата е прав, прав е! ?

ЗИП
снимка на ЗИП

Мукта,

 

Апцелютно в десетката.

 

Айде затова "една бира, един скоч и един бърбън"....

 

https://www.youtube.com/watch?v=--AvCsh48bk

 

:)

ЗИП
снимка на ЗИП

И нещо воистина монументално...

 

I drink alone, yeah
With nobody else
I drink alone, yeah
With nobody else
Yeah, you know when I drink alone
I prefer to be by myself

 

 

Yeah, the other night I laid sleeping
And I woke from a terrible dream
So I caught up my pal Jack Daniel's
And his partner Jimmy Beam
And we drank alone, yeah
With nobody else
Yeah, you know when I drink alone
I prefer to be by myself

Yeah, the other day I got invited to a party
But I stayed home instead
Just me and my pal Johnny Walker
And his brothers Black and Red
And we drank alone, yeah
With nobody else
Yeah, you know when I drink alone
I prefer to be by myself

 

:)
 

 

https://www.youtube.com/watch?v=4E9ydw_aDMg

Hateras
снимка на Hateras

Наркоманите са се силно притеснили, да не им отнемат най-милото. Споко, няма начин - цигареното и алкохолното лобита са ацки силни.

 

циникЪтхедонист

Алкохолизмът е тежка форма на физическо пристрастяване.

Не се лекува. 

Класическа наркомания. 

Същото важи и за никотиновата зависимост, 

Към изброените в изследването кокаин и МДМА, както и към марихуаната и другите психоактивни субстанции няма физическо пристрастяване. Единствено към, хероина и морфина, които са производни на опиумния мак има тежка, физическа зависимост. 

Аман от двойни аршини.

Да не говорим за разходите за здравеопазване отделяни за лечението на последствията  от употреба на алкохол и ли цигари и при употребата на психоактивни "наркотици".

Повечето дори не отговарят на условията за да бъдат наречени така. 

Иначе, сте все специалисти тук. 

☺️

First Strike

Добро утро! Открихте топлата вода!


urupuchi

Опаа.... Пияндета изтрАпнА'а. Само те имат афторитета да кзават кое е добро и кое  - не. Нали било кръф от кръфта Му и баща Му му бил ни дарил с ензими. Ма това, че Същия е раздал още по-добри ензими за коката - това са спекулации. Нале? Алкитата развиват някава мноо тежка форма на сантименталност, която им отрязва връзките с всяква рационалност и ни проповядват, че тяхната дрога била "естествена". Щото е продукт на ферментация, сублимация, прекипяване и сякви подобни среедновековековни глупости от изферясали кифочи. Ма това, което расте в гората било "мноо опасно".

Наслъ.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×