facebook
twitter

Горещи новини

Албанският президент може да бъде отстранен от парламента

364
БГНЕС/ЕПА
Илир Мета

Албанският президент Илир Мета може да бъде отстранен от длъжност, след като парламентът в страната започна процедура за освобождаването му заради нарушаване на конституцията с опита да отмени предстоящите местни избори на 30 юни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Таулант Бала от парламентарната група на управляващата Социалистическа партия каза днес, че 55 депутати са внесли искането за освобождаване на президента. То ще бъде разгледано от специална парламентарна комисия, преди 140-членният парламент да се произнесе по него. За отстраняването на Мета са необходими 94 гласа, а социалистите не разполагат с толкова депутати.

Дори обаче да бъде гласувано недоверие на президента, окончателно решение по отстраняването му от длъжност има Конституционният съд. Той обаче не функционира от около година, след като повечето съдиите бяха уволнени.

По-рано този месец Мета каза, че е отменил местните избори, защото се страхува, че те ще са недемократични без участието на дясноцентристките опозиционни партии, които обявиха, че ще ги бойкотират, и ще предизвикат обществен конфликт.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът на Косово се разпусна

22.08.2019

611 1
Честваме 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

17.08.2019

833 26
Президентът временно блокира опита да се политизира военното разузнаване

06.08.2019

Таня Петкова

337

Коментари

paragraph39

/:/Албанският президент може да бъде отстранен от парламента

........................................................................................................................

Ама албанският президент и депутат ли е едновременно- че да го отстраняват "от парламента"?!

Алоооо, Редакцията?!...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×