facebook
twitter

Горещи новини

Албанският президент може да бъде отстранен от парламента

365
БГНЕС/ЕПА
Илир Мета

Албанският президент Илир Мета може да бъде отстранен от длъжност, след като парламентът в страната започна процедура за освобождаването му заради нарушаване на конституцията с опита да отмени предстоящите местни избори на 30 юни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Таулант Бала от парламентарната група на управляващата Социалистическа партия каза днес, че 55 депутати са внесли искането за освобождаване на президента. То ще бъде разгледано от специална парламентарна комисия, преди 140-членният парламент да се произнесе по него. За отстраняването на Мета са необходими 94 гласа, а социалистите не разполагат с толкова депутати.

Дори обаче да бъде гласувано недоверие на президента, окончателно решение по отстраняването му от длъжност има Конституционният съд. Той обаче не функционира от около година, след като повечето съдиите бяха уволнени.

По-рано този месец Мета каза, че е отменил местните избори, защото се страхува, че те ще са недемократични без участието на дясноцентристките опозиционни партии, които обявиха, че ще ги бойкотират, и ще предизвикат обществен конфликт.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и Борисов демонстративно бойкотираха извънредното заседание на НС

13.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

12866 120
Кание Уест отпадна от битката за президент заради фалшиви подписи

08.08.2020

457 2
След взрива започнаха граждански протести в Ливан

08.08.2020

Обновена

1780 4

Коментари

paragraph39

/:/Албанският президент може да бъде отстранен от парламента

........................................................................................................................

Ама албанският президент и депутат ли е едновременно- че да го отстраняват "от парламента"?!

Алоооо, Редакцията?!...

Влез или се регистрирай за да коментираш