Медия без
политическа реклама

От 30 април до 10 май ще има зелени коридори за ваксини

Днес ваксинационните центрове отбелязаха рекорд - 21 306 ваксинирани за ден

22 Апр. 2021Обновена
БГНЕС
От 30 април отново ваксинирането ще е без предварително записване и до 10 май няма да има реален избор на ваксина.

България отново залага на стихийните опашки като начин за трупане на точки във ваксинацията. От 30 април до 10 май ще бъдат обявени зелени коридори за свободно ваксиниране без предварително записан час, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на националния ваксинационен щаб. Зелени коридори ще има там, където екипите са подготвени и желаещи да работят, като списъкът с центрове ще бъде обявен за цяла България в понеделник, допълни Кунчев.

Решението е взето с оглед на това, че много хора ще отсъстват и не се очаква сериозен наплив към личните лекари, обясни Кунчев. Изборът на ваксини обаче отново няма да е ясен предварително, стана ясно от думите му. "Ще има всичко, с което разполагаме - "Пфайзер", по-малки количества "Модерна", "АстраЗенека", каза Кунчев. Реален избор би следвало да има от 10 май, когато отново ще бъде включена електронната система за записване, вече с истинска възможност човек предварително да избере ваксина.

Доставените у нас дози от ваксината "Янсен" остават на склад, реши още ваксинационният щаб. Днес той трябваше да вземе решение какво да прави с този препарат, след като и за него се появиха сигнали за рядък вид тромбози. Въпреки че вчера Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, което е аналогично на това за "АстраЗенека" - връзка на тромбозите с ваксината има, но ползите надвишават рисковете, нашите власти решиха да се застраховат и ще изчакат и становището на американската лекарствена агенция, както и решенията на някои европейски страни.

"Единият вариант е да пуснем и "Янсен" с показанията за "АстраЗенека" - с внимание към жени под 60 г. със затлъстяване, тютюнопушене, употреба на контрацептиви или със съсиреци в миналото. Другият вариант е да се пусне без ограничения", обясни Кунчев.

Властите признава, че в следващите две седмици поне няма да стигнем обещаваните 50 000 имунизации на ден, тъй като покрай празниците личните лекари няма да работят активно. "Поставяме си го като цел след празниците", обясниха те.

 

РЕКОРД

Днес България е постигнала нов рекорд по поставени ваксини за ден - към 18:30 ч. са ваксинирани 21 306 души, похвали се здравният министър тази вечер във "Фейсбук". "Благодаря на всички българи за доверието! Колеги, благодаря Ви за положените усилия! Следващият месец целим да ваксинираме по 50 хил. души на ден. Убеден съм, че ще се справим и с това предизвикателство! Заедно ще се справим!", пише Костадин Ангелов. В момента ваксинацията върви по няколко линии - има записвания от електронната система, личните лекари получават също ваксини, на места са отворени зелени коридори, продължават и групови имунизации по фирми, които минават като ключова инфраструктура от трета фаза, а се поставя и втора доза.

 

ИСК

Европейската комисия (ЕК) се готви за съдебни действия срещу "АстраЗенека", съобщи "Политико". Причината е неспазване на договорките от страна на фармацевтичния гигант за доставка на ваксини срещу COVID-19. Според източници на изданието, Комисията е повдигнала въпроса на среща на представители на страните от общността в сряда. Мнозинството от присъствалите са обявили намерение да подкрепят завеждането на дело срещу производителя поради оплаквания за провала в доставките на обещаните дози от ваксините. Делото щяло да има за цел да задължи "АстраЗенека" да предостави на страните-членки на ЕС договорените количества.

Напрежението между Европейската комисия и "АстраЗенека" започна от януари, когато компанията заяви, че няма да може да предложи на ЕС в пълен размер първоначално очакваните дози. До края на първото тримесечие компанията достави 30 милиона дози на страните от ЕС, вместо 100-те милиона, заложени в договора. Като резултат, недостигът попречи на нормалното протичане на ваксинационните кампании в страните от ЕС. От "АстраЗенека" също така обявиха, че ще доставят около 70 милиона дози до края на второто тримесечие на 2021 г., вместо да осигури всичките 300 милиона дози, договорени с ЕС. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?