Медия без
политическа реклама

19 арестувани при мащабна операция срещу мафията в Италия

17 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС

19 души бяха арестувани в Италия при мащабна операция срещу Сицилианската мафия. Наред с италианските полицаи в нея участваха и служители на американското ФБР. Акциите бяха насочени срещу сицилианския клан Индзерило и свързаната с него нюйоркска фамилия Гамбино, предава БНТ.

Това е пореден епизод от борбата на италианските власти с могъщата някога сицилианска мафия Коза Ностра. Над 200 полицаи и агенти на ФБР участваха в акциите. Сред арестуваните е кмет на градче до Палермо. Повдигнати са редица обвинения, включително членство в мафията, изнудване, измама и незаконна конкуренция. Конфискувани са €3 млн.

Операцията, наречена "Нова връзка", става след разследване, проведено в Сицилия и Ню Йорк. Проучен е кланът Индзерило, прогонен преди време отвъд океана от страховития мафиотски бос Тото Риина, който почина в затвора. Сега фамилията се опитва да си върне позициите в Сицилия с подкрепата на силни съюзници от Ню Йорк, съобщава италианската полиция.

Става дума за Гамбино – една от петте исторически фамилии на нюйоркската мафия. Нейни представители за обвинявани за редица престъпления, а през март босът на организацията беше застрелян.

След кървавите атентати срещу полицаи и магистрати през 80-те години на миналия век мафията отстъпи пред усилията на властите. Много босове отидоха в затвора, постоянно се пресича незаконна дейност. Но италианските прокурори предупреждават, че мафията се опитва да си върне старото влияние.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Италия, мафия, ФБР, Ню Йорк

Още по темата