Медия без
политическа реклама

До 10 години затвор при нарушена карантина в Англия

09 Февр. 2021
БГНЕС

Всеки, който скрие, че е бил в държава от черния списък на Великобритания, рискува да получи присъда до 10 години затвор и солена глоба, заяви днес британският здравен министър Мат Ханкок в изявление пред Камарата на общините.

Във въпросния черен списък влизат 33 държави: страните от Южна Америка, Южна Африка и Португалия. Границите за пристигащи от там са затворени и в страната имат право да влизат единствено лица със статут на постоянно пребиваващи. След 15 февруари всички ще бъдат задължени да останат в 10-дневна карантина в специални хотели, а цената за престой е 1 750 паунда, като в нея влиза трансферът до хотела, престоя в него и задължителен PCR тест.  До момента правителството е сключило договори с 16 хотела за 4 600 стаи, съобщи още здравният министър. 

Мат Ханкок също така потвърди, че по време на карантината са необходими два теста - на втория и на осмия ден, независимо дали става въпрос са карантина у дома или в хотел.

''Увеличаваме наказанията за неспазване на правилата. Тези, които се опитат  да скрият, че са пребивавали в държави от черния списък през последните 10 дни, са застрашени от затвор до 10 години“, каза министърът. Очаква се съответният закон да бъде приет съвсем скоро.

Предвижда се и глоба от 1000 паунда за всеки новопристигнал, който не е направил задължителния тест, 2000 паунда за всеки, който не се яви на втория задължителен тест, както и автоматично удължаване на карантинния период до 14 дни.  Между 5 000 и 10 000 паунда е глобата за пристигащи от страни от черния списък, които не успеят да карантинират в определения за това хотел.

 

Последвайте ни и в google news бутон