Медия без
политическа реклама

Софийска област и Добрич обявиха грипна епидемия

18 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Още области днес влизат в грипна епидемия, като въвеждането на мерки вече е на прага на столицата. Софийска област обявява грипна епидемия от 20 до 27 януари, съобщи министерството на здравеопазването. Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари включително. Другите мерки в Софийска област са: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

По-рано днес грипна епидемия бе обявена и за Добрич. Там мерките са от 20 до 25 януари, като също включват затваряне на училищата, преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

В момента има още шест области, в които са в сила такива мерки: Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари). Най-скоро те ще отпаднат в Шумен, където днес е последният ден от обявената извънредна епидемична обстановка.

"Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция", припомнят от здравното министерство.

Освен в Софийска област и в област Добрич, учебният процес се преустановява и в областите Ловеч, Пазарджик и Стара Загора за съответния период.

 

Още по темата:

След Бургас, Шумен и Стара Загора, още четири области у нас обявяват грипна епидемия от утре.
От утре трета област влиза в грипна епидемия - Стара Загора. Тя е обявена за периода от 17 до 23 януари, но училищата затварят от 18 януари, съобщи министерството на здравеопазването.
След Бургас и Шумен обяви грипна епидемия в сряда вечерта.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Добрич, грипна епидемия

Още по темата