Медия без
политическа реклама

Не се хвърляйте към антибиотиците при висока температура

29 Яну. 2024
Pixabay

При първи признаци на неразположения и повишаване на температурата в никакъв случай човек не трябва да започва терапия с антибиотици. Това каза в интервю за БТА общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По думите ѝ антибиотиците не действат на вируса и, освен че се създава антибиотична резистентност и се натоварва допълнително организмът, друг ефект няма.

Температурата е част от реакцията на организма да се справи с вируса и при покачването ѝ до 38 градуса не е нужно човек да взима медикаменти за нейното понижаване, добави тя. Лекарства за сваляне на температура могат да се приемат от пациенти, които вдигнат над 38 градуса, каза още д-р Николова. 

Не разчитайте само на симптомите, за да си поставите диагноза. Затова правим тестове, допълни общопрактикуващият лекар. Тя добави, че при нейните пациенти преобладават случаите на грип тип А.

Симптомите при грип А се появяват рязко и са висока температура, достигаща понякога до 39-40 градуса, болки по мускулите и ставите, отпадналост, главоболие, болки в гърлото, сухота, суха кашлица, секреция от носа, обясни д-р Николова. Тя добави, че все още се срещат и пациенти с COVID-19, а има и хора, които са и с COVID-19, и с грип. 

COVID-19 също е вирус и при него също има покачване на температурата, но не толкова рязко и внезапно. Други симптоми при него са болки в мускулите и ставите, болки в гърлото и кашлица, добави още д-р Николова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

антибиотици, грип, COVID-19