Медия без
политическа реклама

Наближава пикът на грипната епидемия

28 Яну. 2023
Илияна Кирилова

"Намираме се съвсем близо до пика на грипната епидемия и след този пик ще започне спадане на заболеваемостта". Това каза пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова. В момента областите в грипна епидемия са 6, а бяха 8 и едва ли ще се стигне до обявяване на национална епидемия, смята тя. Проф. Аргирова напомни, че този път цялата страна не беше еднакво засегната.

Най-силно засегнати от грипа са хората над 65 години, както и децата. Причината за високата заболеваемост при децата е фактът, че дълго бяха затворени, обясни вирусологът. Тя напомни, че симптомите при грипа настъпват много бързо - температура, суха кашлица и болки по цялото тяло. Важно е още в началото да се вземат антивирусни препарати - тамифлу, българският му вариант – ебилфумин, и други. "Не се взимат антибиотици, защото те са средства срещу бактерии, това е вирус", подчерта проф. Аргирова.

В България циркулира вече и новият подвариант на COVID-19  – XBB.1.5., потвърди вирусологът. Той е много по-заразен, заобикаля имунитета от ваксини и преболедуване, но не протича по тежко, уточни тя.

Проф. Аргирова напомни, че начините за предпазване от вирусите са ваксините, маските и личната хигиена. Много е важно също, когато сме болни, да не ходим на работа, напомни медикът.