Медия без
политическа реклама

МЗ откри куп неизпълнени препоръки за лекарствата

От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът, коментира министър Меджидиев

20 Яну. 2023
Министър Меджидиев поиска от предшвественичката си да обясни защо не е предприела мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата
EПA/БГНЕС
Министър Меджидиев поиска от предшвественичката си да обясни защо не е предприела мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата

Повечето препоръки за разрешаване на проблема с липсата на лекарства, отправени от "Информационно обслужване" в негов одит през март м.г., поръчан от предишния екип в МЗ, не са били изпълнени. Единственото, направено от бившия министър проф. Асена Сербезова в тази посока, е смяната на формулата, определяща кои лекарства да попаднат в забранителния за износ списък и в резултат на която въпросните медикаменти са намалели драстично - от около 300 на седмична база до около 80-60 на брой. За сметка на това не са взети мерки по отстраняването на други сериозни пропуски, установени в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ. Това обяви на брифинг днес служебният министър Асен Меджидиев.

По думите му одитът на "Информационно обслужване" е показал редица пропуски в информационната система СЕСПА - софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана, липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване, системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита, няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението, липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите и др. "При тестване е установено, че системата позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на Изпълнителната агенция по лекарствата", посочи още министър Меджидиев. По думите му генерирането на забранителния списък не е автоматизирано и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове - т.е. всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно, и извършените промени не оставят следа. "От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата и в момента берем плодовете на това", коментира заяви той.

Заради установените нерешени проблеми МЗ е започнало масови проверки, като вече има установени търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА. Срещу тях е образувано административно производство, като може да се стигне и до отнемане на лиценза им, каза проф. Меджидиев.

МЗ смята да предложи и серия от законодателни промени. Сред тях са промяна на алгоритъма на изчисление на потреблението на лекарствата, посредством който се идентифицира недостигът на медикаменти, съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг, въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарствени продукти само от търговци на едро с лекарствени продукти, получили разрешение по закона за лекарствата, и запечатване на складовете на търговци на едро при установяване на нарушения. Промените предвиждат Списъкът на забранените за експорт медикаменти, който се генерира чрез СЕСПА, да включва всички лекарства, при които наличността на пазара пада под 100% от реалното потребление. Ще се предложи и увеличение на базовия период, върху който се изчислява потреблението, като от 6 месеца същият ще бъде увеличен на 12 месеца, за да бъдат обхванати и измененията, породени от сезонната заболеваемост. Независимо от алгоритъма, в забранителния списък към СЕСПА ще бъдат включвани и всички лекарствени продукти, за които притежателите на разрешения за употреба съобщават за преустановяване на разпространението на българския пазар.

"Целим иницииране на законодателни мерки за засилване на контрола на търговците на лекарства. Възлагат се проверки за коректното подаване на информация, има вече санкционирани търговци, ще има и санкции, като затваряне на обекти, докато не се оправи проблемът. В хода на проверките бяха установени нарушения и разминавания в подадените справки, защото не са спазени изискванията на одита на "Информационно обслужване", посочи той. "Проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата ще продължат, докато не бъде променен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата", закани се Меджидиев.

"Във връзка с изказването на бившия здравен министър, че съм „зависим от някакви търговци и фирми“, мога да заявя едно единствено нещо - зависим съм, но единствено от моите пациенти, тъй като съм лекар и дори в тези 6 месеца, в които заемам поста министър на здравеопазването, продължавам да се грижа за тях", подчерта д-р Меджидиев.

 

ТРИ НАРУШЕНИЯ

"Бяха извършени на място проверки на над 20 търговеца на едро за лекарствените продукти, за които са получени сигнали за недостиг, като се проследи веригата на доставка от вносител през търговец на едро и разпределянето към други търговци на едро и аптеки. За част от продуктите беше установено, че е извършван износ, като в случая конкретните продукти не са попадали в забранителния списък на СЕСПА. Установеното нарушение е, че търговците не са изпълнили задължението си да подадат данни към системата и в тази връзка са предприети съответните мерки да бъдат санкционирани", заяви изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов. По думите му в момента са ангажирани и други институции за изясняване на обстоятелства, свързани с функционирането на конкретните търговци на едро и ако се получи потвърждаваща информация за други нарушения, ще бъдат предприети действия за спиране на експлоатация и прекратяване на разрешения за търговия на едро. Към момента става дума за трима търговци на едро, конкретизира той.

"Важно е системата СЕСПА да бъде надградена в посока максимално адекватно и точно да отразява случващото се на пазара, а именно чрез промяната на периода на потребление, който се наблюдава, наблюдаването да се промени от 6 на 12 месеца и прагът да бъде вдигнат от 65% на 100%", обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

 

Липсата на някои лекарства у нас доведе днес до горещи реплики между служебния здравен министър Асен Меджидиев и предшественичката му Асена Сербезова. Сегашните представители на властта отдавна я сочат като виновник за кризата, а днес тя реши да отговори.
Български производители ще компенсират отчасти липсата на антибиотици и лекарства за високо кръвно. В началото на седмицата се очакват и извънредни доставки на дефицитни медикаменти от чужбина.
Направени са извънредни доставки на лекарствени продукти, за които постъпиха сигнали за недостиг, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Министерството на здравеопазването има данни, че определени лекарства се задържат в складовете на търговците на едро и по тази причина не достигат до пациентите.  "Не мога да ви кажа какви са целите, целта е да намерим причините и да ги отстраним. Санкции ще има".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата