Медия без
политическа реклама

Как да се справим по-леко с жегите

10 Юни 2024
Pixabay

Жегите ни връхлетяха изневиделица след дългите дъждове. Високите температури са опасни за хора със сърдечни проблеми, хронични заболявания, бременни жени, възрастни, деца. Но те могат да създадат проблем и за съвсем здрави хора, ако не се спазват някои прости правила за тези горещи дни.

 

Кой е в риск

Особено рискови са бременните жени, децата, хронично болните и хората с наднормено тегло, високо кръвно налягане и други сърдечносъдови проблеми. Високите температури са опасни не само за хората с високо кръвно, а и за тези с ниско, казва в един полезен материал във "Фейсбук" страницата на ВМА доц. Недялко Григоров - ръководител на клиника "Вътрешни болести" на академията. Жегата разширява кръвоносните съдове, което допълнително сваля кръвното налягане и често пъти имаме усещането, че не можем да станем дори от леглото. При хората с високо кръвно налягане се наблюдава учестен пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете.

Също така при резките промени в температурата – например като излезем от охладено с климатик помещение на горещините навън, се получават амплитуди от 10-15 градуса, които водят до шок и съответните неразположения в организма, подчертава доц. Григоров.

 

Какви са симптомите на слънчев и топлинен удар

Високите температури могат да причинят слънчев и топлинен удар, както и дехидратация. В първите два случая симптомите са сходни – виене на свят, зачервяване на кожата, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове, обяснява доц. Григоров. При дехидратацията човек усеща сухота в устата, зачервяване, може да се стигне и до припадъци.

 

ПРАВИЛА

- Ако имате възможност, прекарвайте повече време в охладено помещение. Това се отнася и за случаите, в които сте принудени да прекарате дълго време навън - най-лесно ще предотвратите топлинен удар, ако от време на време се мушвате да разгледате някой климатизиран магазин. Разбира се, трябва много да се внимава за резки температурни разлики в тези случаи;

- Ако сте с хронични заболявания и сърдечни проблеми, при екстремни ситуации не разчитайте само на вентилатора, това може да бъде опасно за вас;

- Пийте повече вода от обикновено, без да чакате да ожаднеете;

- Проверете как са хората с повишен риск от проблеми около вас и помолете някой съсед да ви наглежда, ако имате хронични заболявания;

- Не включвайте уреди, които отделят много топлина - например фурна, сушилня, даже и прахосмукачка;

- Избягвайте големи натоварвания, както и резки движения;

- Хранете се на малки порции, избягвайте тежките храни, цигарите, алкохола, прекаляването с кофеина.

 

Дългите ръкави предпазват повече

Известно е, че в най-горещите точки на планетата традиционното облекло на местните народи покрива цялото тяло. И причините за това не са само религиозни. Когато е горещо, човек се поти, защото това е неговата естествена "климатична" система за охлаждане. Когато потта остане по кожата, тя става лепкава и влажна. Леката дреха от бързо попиваща материя отвежда потта от кожата и й позволява да изсъхне, като освен това предизвиква своеобразна въздушна вентилация между кожата и плата, която охлажда. Дрехата допълнително предпазва и от изгаряне и поражения от ултравиолетовите лъчи.

 

Топлите напитки и лютата храна помагат

Когато човек пие топли напитки, това повишава вътрешната му температура. Тази промяна на свой ред ускорява потенето. А то ни охлажда.

На същия принцип в горещи дни е препоръчителна и топлата храна, особено ако е и люта. Активната съставка в лютите чушлета - капсаицин, въздейства върху същите рецептори в устата и горната част на храносмилателната система, които отговарят за топлината и командват изпотяването.

 

Изпотяването не е толкова лесно

Има хора, за които изпотяването не е толкова лесно. При висока влажност например потта трудно се изпарява, а това пречи на тялото да се освобождава от топлината достатъчно бързо. Фактори за усложняване на този процес са още напредналата възраст, наднорменото тегло, дехидратацията, лошото кръвообращение, алкохолът, някои лекарства. Най-голям е рискът при хората на 65 и повече години, малките деца под 2-годишна възраст, хората с хронични проблеми.

Ключови думи:

здравословен живот