Медия без
политическа реклама

И омбудсманът сигнализира за проблеми с ваксинационните сертификати

70 000 българи не са били уведомени, че джипито им е прекратило практиката си, съобщи Диана Ковачева

26 Май 2021
Броят на сигналите до омбудсмана Диана Ковачева във връзка с достъпа до здравеопазване и правата на пациентите по време на пандемията от Covid-19 се е увеличил двойно през 2020 г.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Броят на сигналите до омбудсмана Диана Ковачева във връзка с достъпа до здравеопазване и правата на пациентите по време на пандемията от Covid-19 се е увеличил двойно през 2020 г.

Хора, които са се имунизирали с две различни ваксини, все още не могат да получат полагащия им се сертификат. За този проблем сигнализира омбудсманът Диана Ковачева по време на участието си в международната научна конференция "Основни права и медицинско право", организирана от Института за държавата и правото.

"Получавам редица сигнали, свързани със сертификатите за ваксини. Здравният министър се ангажира да бъде решен въпросът с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите, а другият проблем се отнася до хората, които са си поставили 2 дози от различни ваксини. Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с 2 различни ваксини", заяви тя.

Както вече алармираха граждани, лица, ваксинирани с две дози от ваксина срещу коронавирус, вече месец не могат да получат сертификата си за приключила имунизация. Причините - поставили са си дозите в различни лечебни заведения, или пък е-регистърът не може да отчете по-къс срок между двете дози. От МЗ обещаха до 21 май проблемите със сгрешени сертификати да бъдат отстранени.

Минимум 70 000 души не са получили информация, че личните им лекари са прекратили практика, съобщи още Омбудсманът. По официални данни 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1 000 и 2 000 души, са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Според Ковачева това не е ангажимент на личните лекари, а на държавата - в лицето на отговорните институции, затова и те трябва да вземат решение как да бъдат информирани хората.

"Тези хора бяха поставени пред сериозен проблем, без личен лекар в ситуация на COVID, в която им е била необходима спешната му намеса, издаване на направление за специалист, за съвет или в подпомагането за решаването на здравословен проблем. Това са средно около 70 000 пациенти, които не са знаели, че техният личен лекар е с прекратена практика. Има съвременни средства, включително чрез SMS-и, имейли, с които всеки гражданин може и трябва да бъде уведомен при такава ситуация. Ангажиментът няма как да бъде на личния лекар, който прекратява практиката си, най-малкото, защото причината за това може да е и настъпила смърт. Тук категорично трябва да се намеси държавата - НЗОК, министерството на здравеопазването, държавните институциите са тези, които трябва да решат проблема, така че хората своевременното да бъдат уведомявани", посочи Ковачева, цитирана от БГНЕС.

 

ЖАЛБИ

Двойно се е увеличил броят на сигналите до омбудсмана във връзка с достъпа до здравеопазване и правата на пациентите по време на пандемията от Covid-19, стана ясно още от изказването й. Жалбите до нея са били над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права и такива, свързани с издаването на сертификати за ваксиниране.

"Много граждани ме сезират с проблеми, свързани с медицинската експертиза от страна на хора с увреждания. Смятам, че е редно наредбата да бъде променена така, че да не се поставя акцент само върху основното заболяване, а при хората с множество заболявания, справедливо да бъдат взети предвид и техните останали заболявания, така че процентът неработоспособност да бъде по-висок", смята тя.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата