Медия без
политическа реклама

До 21 май МЗ ще поправи грешките в сертификатите за ваксинация

18 Май 2021
ВМА

До 21 май, петък ще бъдат отстранени всички несъответствия в електронните удостоверения за поставена ваксина срещу COVID-19, за които министерството е сезирано. Това увери министерството на здравеопазването по повод зачестилите сигнали на граждани за допуснати грешки в сертификатите.

Проблемите със сгрешени сертификати най-сетне получават отзвук, след като вчера чуждестранни студенти у нас се оплакаха пред Нова телевизия, че повече от месец РЗИ-София и "Информационно обслужване" ги разиграват и накрая те са били принудени да си правят тестове, за да се приберат у дома по празниците. 24-годишният Константинос Калаус е със сгрешена дата на раждане. Когато се оплаква в "Пирогов", оттам му казват, че системата е автоматична и не могат да направят нищо, за да я променят. В РЗИ също казали, че няма какво да направят и че 5000 души имали същия проблем. "Информационно обслужване" пък заявили, че не могат да поправят нещо, което не е минало през РЗИ. "На практика нашите сертификати са невалидни и не можем да направим нищо”, възмути се вчера Калаус.

Днес министерството оповести указания какво трябва да се направи в такива случаи. Когато граждани установят несъответствия в издадените сертификати (сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др.), трябва да подадат сигнал до имунизационния пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция, на територията, на която се намира пунктът. Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия. При необходимост към сигнала се прилагат копия на документи.

Министерството дава възможност и при несъответствия в имената, изписани в сертификат за ваксинация, гражданите да сигнализират директно МЗ, като изпратят имейл на [email protected]. В имейла трябва да бъдат приложени копие на сгрешения сертификат и посочени вярно изписаните имена на лицето.

 

Още по темата