Медия без
политическа реклама

ЕК разреши на Ирландия да сложи плашещи етикети на алкохола

За пръв път надписи ще обвързват употребата на вино, бира и спиртни напитки с риска от ракови заболявания

14 Яну. 2023
Pixabay

Европейската комисия остави без последствия решението на Ирландия да сложи ново поколение етикети с предупреждения върху бутилките с алкохол, които обвързват употребата му с повишен риск от рак подобно на тези върху кутиите с цигари. Тези дни изтече шестмесечният период, в който ЕК можеше да наложи мораториум върху мярката, за която бе уведомена от властите в Дъблин миналия юни. Комисията не се намеси в решението въпреки възраженията на Италия, Испания и шест други европейски държави, големи производители на алкохол. В публикациите сред тези страни не се споменава България, но преди няколко години, когато въпросът започна да се обсъжда за първи път, България също бе сред изказалите забележки.

Миналата година Ирландия реши да постави по-сериозни предупреждения върху бутилките с вино, бира и спиртни напитки. Според закона за общественото здраве те вече задължително ще включват предупреждение за връзката между употребата на алкохол и рака, както и предупреждение за употребата на алкохол по време на бременност. След окончателното приемане на промените, които изчакваха периода за реакция от ЕК, производителите ще разполага с 3 години, за да ги въведат.

 

ОТПОР

Това е директна атака срещу Италия, обяви тези дни най-голямата земеделска асоциация в страната "Колдирети". Италия е ключов износител на вина за Ирландия и над 50% от годишните приходи на сектора (14 млрд. евро) идват от чужбина. "Зелената светлина от ЕС за паникьорските етикети върху виното е опасен прецедент, тъй като ще отвори вратата за приемането на други закони за негативно влияние върху избора на потребителите", казват от асоциацията в официална позиция, публикувана от ирландските медии. "Абсолютно нередно е да се поставя знак на равенство между прекомерната употреба на концентрати, типична за северните страни, и умерената консумация на качествени продукти с по-ниско алкохолно съдържание като бирата и виното", посочват винопроизводителите.

Представители на италианското правителство предупреждават, че виното и бирата не бива да се сравняват с твърдия алкохол и тютюнопушенето. "Не може да се защитава общественото здраве, като се криминализират отделни продукти", твърдят оттам. И подчертават, че "виното е история, култура, част от средиземноморската диета. Виното е за качество и отговорна консумация. Ако примерът на Ирландия бъде последван от други страни, това ще нанесе вреди на един от водещите сектори на нашата хранителна и земеделска система". Със сходни изявления в последните дни излязоха министри, посланици и производители от Италия.

 

МЕДИЦИНАТА

Промените в Ирландия отговарят на редица нови изследвания, според които безвредна консумация на алкохол на практика няма. В тази посока се променят и препоръките на Световната здравна организация. Само преди десет дни организацията публикува изявление в авторитетния медицински журнал "Лансет", в което в прав текст се казва именно това - "когато става дума за консумация на алкохол, няма безопасно количество, което да не оказва влияние върху здравето".

"Алкохолът е токсична, психоактивна субстанция, предизвикваща зависимост. Той е класифициран в първа група на карциногените от Международната агенция за изследване на рака - с най-висока степен на риск, където попадат и азбестът, радиацията и тютюнът. Алкохолът причинява най-малко седем вида рак, включително най-често срещаните - рак на дебелото черво и на гърдата. Етанолът (основният действащ компонент на алкохолните напитки) причинява рак чрез биологични механизми при разпадането си в тялото, което означава, че всяка съдържаща го напитка, независимо от цената и качеството си, представлява риск от развитие на рак. Колкото повече алкохол се консумира, толкова този риск нараства", посочват от СЗО. В изявлението се цитират изследвания, според които половината от свързаните с алкохола онкологични заболявания в Европа се дължат именно на "лека" и "умерена" консумация на алкохол - по-малко от 1,5 л вино, или 3,5 л бира, или 450 мл твърд алкохол на седмица. Този тип потребление е виновно за повечето случаи на рак на гърдата, свързани с употребата на алкохол, посочват от СЗО.

 

КОМПРОМИС

Миналата година развитие по въпроса имаше и в Европейския парламент. Европейските законодатели приеха компромисен вариант на резолюция, в която предупреждават само за прекомерната употреба на алкохол като рисков фактор и препоръчват поставянето на етикети, които да призовават към умерена консумация, а не да съдържат тежки здравни заплахи. Тази резолюция няма задължителен характер, но може да послужи като основа за изработването на нов регламент на Европейската комисия, което предстои да се обсъжда тази година.

В първоначалния си вариант резолюцията съдържаше препратки именно към становището на СЗО, че няма безопасна консумация на алкохол що се отнася до превенцията на рак. След редица редакции обаче текстът бе смекчен, препоръката да се сложат здравни предупреждения на етикетите отпадна, като остана само признанието, че най-безопасното ниво на консумация е нулевото, а "вредната" консумация трябва да се счита за риск. В черновата резолюцията също така настояваше за забрана производителите на алкохолни напитки да спонсорират спортни мероприятия, но в окончателния текст остава само препоръка за забрана по време на събития, в които участват преобладаващо деца.

Още по темата