Quantcast

Медия без
политическа реклама

Два случая предизвикаха напрежение срещу лекари във Враца и Бургас

МЗ проверява лекарка, употребила алкохол по време на дежурство в Спешна помощ-Враца

11 Яну. 2023
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Два случая от последните 24 часа породиха напрежение срещу лекари във Враца и в Бургас. По първия случай агенция "Медицински надзор" започна проверка и даже вече има уволнение, за втория засега не е установена грешка.

Вчера в тежка катастрофа на обходния път на Враца загина 3-годишно момченце. Автомобилът се обръща в канавката, а детето не е било в задължителната за възрастта му седалка. Пристигналият спешен екип само установява смъртта му и отвежда майката и един от пътниците в спешния център. По първоначална информация шофьорът не е употребил алкохол или наркотици. Предполага се, че причина за катастрофата е несъобразена скорост - по това време и във Враца валеше проливен дъжд.

По-късно близки на детето атакуваха Спешния център във Враца с обвинения, че линейката е дошла твърде късно. Бабата на момченцето е поискала проба за употреба на алкохол на лекарката от първата линейка. "Ние трябваше да си изкараме детето, че нямаше кой да го изкара, че докторката седи отстрани мъртва пияна...", твърдят близките пред БНР.

Първоначално от Спешния център опровергаха близките, като обявиха, че няма забавяне. Оттам твърдят, че сигналът до тел. 112 е бил за ранен човек, а не за пострадали в тежко ПТП, които са в критично състояние. Тази сутрин обаче се оказа, че пробата на лекарката действително показва, че тя е употребила алкохол.

"Никога не съм очаквала такова нещо от д-р Димова. Бяха уведомена, че е отказала проба, оказа се, че ѝ е направен дрегер, за който бяха уведомена от ОД МВР Враца. Пробата е положителна. При така стеклата се информация, ще подходя с цялата строгост на закона. Д-р Димова ще бъде уволнена", категорична бе Галина Лещарска, директор на спешния център.

Състоянието на майката на загиналото дете е стабилно. Тя е с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма в болница. За малкия пътник обаче не е имало никакъв шанс за помощ, тъй като е получил тежка черепно-мозъчна травма. До ескалацията на напрежението се стигна поради липсата на информация какво е състоянието на момченцето, потвърдиха неофициално от полицията пред държавното радио.

Междувременно в Бургас близки се оплакаха, че са били върнати от три болници при опит да потърсят помощ за 13-годишно дете в тежко състояние. Хората твърдят, че детето се е почувствало зле у дома, а след обиколка на три болници, на излизане от третата, е припаднало и получило гърч. "Когато ние излизаме от болницата, детето отвън напълно губи и последните си сили и се сгромолясва и пада на земята, студено дете, не диша и посиняло цялото. Вкарах я набързо там в предверието на болницата, докторите се опитваха да я свестят, пръскайки я с вода и с леки шамарчета, аз виждам, че детето си гълта езика. И аз и нейната баба - аз ѝ отворих устата, бабата ѝ извади езика, детето си появи рязко езика и диша. Те изпаднаха в паника и т.н.", заяви пред БНТ Иван Иванов, вуйчо на детето.

От РЗИ в Бургас обещаха проверка на случая, като увериха, че следят непрекъснато наличните болнични легла (в града е обявена грипна епидемия). Към днешна дата 15% от леглата са свободни. За града има 10 свободни детски легла.

От УМБАЛ-Бургас обясниха, че не са върнали детето, а спешните екипи са били заети с други случаи, но родителите са отказали да изчакат. Преценено е също така, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация. Оттам семейството отива в частна болница, където също са преценили, че детето не е за прием. Тогава родителите повикали през тел. 112 линейка, която отново върнала детето в УМБАЛ-Бургас. По действащите разпоредби болницата няма право да откаже прием на пациент, пристигнал с линейка. По тази причина детето е настанено в детско отделение. Състоянието му е стабилно, изследванията са добри, няма температура, нито данни за вирусна или друга инфекция. Детето няма и оплаквания, посочват от болницата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?