Quantcast

Медия без
политическа реклама

От днес лекарствата по НЗОК се изписват само с е-рецепта

Касата и БЛС преговарят за анекс към рамковия договор с нови цени на някои медицински дейности

01 Юни 2021Обновена
МЗ
Проф. Петко Салчев и д-р Иван Маджаров при здравния министър Стойчо Кацаров.

Въпреки поредното забавяне с публикуването на необходимите наредби, голямата промяна с въвеждането на електронни рецепти влезе в сила сравнително безпроблемно. От днес аптеките отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, само срещу електронна рецепта. Репортажи от различни градове показват, че промяната се приветства като облекчение и от фармацевтите, и от пациентите.

По-сложно стои въпросът с лекарствата, които се заплащат пряко от пациента с т.нар. бяла рецепта. Едно от първите неща, които направи като министър Стойчо Кацаров, бе да разпореди нова отсрочка за електронните рецепти за тези лекарства. Така би следвало те да се изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта. Промяната, която регламентира това, обаче не излезе днес в Държавен вестник. Това създава опасност някои аптеки да откажат да обработят хартиена рецепта, ако тя е издадена с днешна дата.

За старите хартиени рецепти няма проблем, тъй като те остават да важат до изтичането на сроковете в тях.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 01.07.2021 г., напомниха вчера от МЗ. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия, посочват от екипа на Стойчо Кацаров.

 

ПРЕГОВОРИ

Здравната каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022, стана ясно след среща на здравния министър Стойчо Кацаров с шефа на касата проф. Петко Салчев и шефа на БЛС д-р Иван Маджаров. В хода на преговорите за пореден път ще се търсят решения на някои от основните проблеми в здравеопазването.

На анекса отново се възлага надежда да намали диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности. ГЕРБ завеща пълна бъркотия в това отношение, след като години наред през третия си мандат лъжеше медицинските сестри, че ще им осигури достойно заплащане. И сега има сестри, които получават по-малко от предвиденото по колективен договор, а обещанията за много работещи в системата не са изпълнени.

Предстои и промяна в работата на общопрактикуващите лекари - ще се променят редът и условията за предоставянето на неотложна медицинска помощ с цел премахване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари. Други заявени приоритети на анекса са ефективното прилагане на принципа "парите следват пациента" при безусловно зачитане на правото му да избира лечебно заведение, както и увеличаване на на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности. Предстои и промяна в методиката на финансиране при неблагоприятни условия.

В анекса трябва да се запишат и ангажименти за дигитализация на документите в здравеопазването, по които досега липсваше консенсус - например за въвеждане на електронен документ на историята на заболяването, електронни протоколи за отпускане на лекарства, премахване на хартиената рецептурна книжка и пр.


 

Още по темата