Медия без
политическа реклама

4 начина да установим дали сме в добра форма

18 Юни 2024
Pixabay

Физическата активност е най-добрият начин да помогнем на физическото и психическото си здраве. Често обаче измерваме напредъка си единствено по теглото, а то не е най-доброто мерило за състоянието ни. Мускулите например са доста по-плътни от мазнините, така че силовите упражнения често водят до повече килограми. Освен това, има изследвания, че теглото невинаги отговаря на здравното състояние.

"Фитнесът е по-важен от килограмите за сърдечносъдовото и метаболитното ви здраве, а също и за цялостния риск от тежко заболяване и смъртност" казва пред "Ню Йорк Таймс" Лий Стоунър от Университета на Северна Каролина. Затова специалисти препоръчват други начини да установите дали сте в добра форма.

 

1. Следете пулса си

За да установим дали сме в добра физическа форма, първо трябва да дефинираме какво означава това. От физиологическа гледна точка обикновено имаме предвид колко добре работят сърцето, белите ни дробове и сърдечносъдовата система в задачата си да снабдят тялото с кислород. Това най-лесно може да се установи със сърдечния ритъм.

Има десетки начини да измерим пулса си - смарт-часовници, пулсоксиметри, апарати за кръвно и т.н. Човек може и сам да си го измери на китката или шията, като преброи ударите за 15 секунди и ги умножи по четири.

Сърдечният ритъм трябва да се мери в покой, когато не полагате някакво физическо усилие. Колкото по-добро е състоянието на сърдечносъдовата система, толкова по-нисък пулс може да очаквате, защото с всеки удар сърцето изпомпва повече кръв. По-ниският пулс означава, че сърцето работи по-ефективно, с по-малко усилие.

Нормалният пулс за здрав човек в покой е между 60 и 80 удара в минута. Спортистите могат да паднат дори под 60 удара в минута. Ако вашият пулс е над 80, не се притеснявайте - редовни аеробни упражнения ще ви помогнат да го понижите с времето.

Ако спортувате, за да влезете във форма, може да проследите пулса си в продължение на няколко седмици, особено ако правите един и същ комплекс от упражнения всеки ден - примерно бягане или комбинация във фитнеса. Колкото повече напредвате, ще видите, че пулсът ви се забавя при едно и също натоварване.

 

2. Правете си тестове

Помните ли нормативите, които трябваше да покриваме по физическо? Повечето деца ги намират за неприятни, но те всъщност са много добро мерило на физическите ни възможности. Разбира се, няма нужда да се тествате можете ли още да хвърляте малка топка в цел. Когато ви предстои да изберете вид спорт или упражнения, направете тест, който отговаря на целите ви. Ако например искате да приберете корема, проверете колко време издържате в планк. Ако искате да работите с цялото тяло, пребройте колко бърпита можете да направите за дадено време. Бърпи (burpee) е популярно сред почитателите на фитнеса упражнение, което комбинира подскок, планк и клек и ангажира всички мускули. След като установите началното си състояние, правете тестовете всеки месец, за да видите как напредвате.

 

3. Измерете усещането за трудност

Друг начин да се измери физическата ви форма е чрез усещането за трудност на упражнението. Без дъх ли ви оставя или ви се е сторило лесно? Това усещане за трудност (R.P.E.) се измерва с десетстепенна скала, като при първа степен не полагате почти никакви усилия, а при 10 максималното усилие може да бъде продължи кратко. При първите пет степени би следвало да можете веднага да проведете разговор след натоварването, макар и затруднението да варира според степента. При шеста степен и нагоре би следвало да се задъхвате. Ще знаете, че сърдечносъдовото ви здраве се подобрява, когато едно упражнение от осма степен слезе на пета. Звучи сложно, но не е, а спортните треньори го намират за много полезно.

 

4. Следете ежедневните си задачи

Фитнесът в крайна сметка не би следвало да е самоцел. Затова и най-важното мерило може би е извън фитнес салона - можете ли да носите на ръце растящия си наследник? Можете ли да качите три етажа, без да се задъхате? Можете ли да вдигате тежко? Някои специалисти дефинират добрата физическа форма като способност да правим нещата, които искаме, в ежедневието си. Ако вече не можете да клякате, трябва да обърнете внимание на коленете. Ако лесно се уморявате при ходене пеш, може би трябва да започнете по-често да оставяте колата пред блока.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот