Медия без
политическа реклама

Китай заменя онлайн игрите с любов към партията

Според правителството технологичните компании са ''духовен опиум''

След като децата ще имат време да учат и да се развиват без влиянието на онлайн игрите, Комунистическата партия се заема с амбициозната цел да разшири култа към личността на президента.
БГНЕС
След като децата ще имат време да учат и да се развиват без влиянието на онлайн игрите, Комунистическата партия се заема с амбициозната цел да разшири култа към личността на президента.

Китайското правителство предприе строги мерки срещу видеоигрите, като със започването на учебната година забрани на лицата под 18 години да играят онлайн между понеделник и четвъртък. В останалите три дни от седмицата и на официални празници, когато се предполага, че децата няма да са токова заети с учене, те ще могат да играят онлайн само между 20:00 и 21:00 ч. Това не означава обаче, че малките ще имат повече свободно време за любимите си занимания или спорт. От тази година китайските първолаци започват изучаването на личността на китайския президент Си Дзинпин и ще бъдат възпитавани в любов към Китайската комунистическа партия.

Държавата заяви, че ограниченията на онлайн игрите са въведени с цел

 

да се намали пристрастяването на непълнолетните към интернет 

 

и за защита на тяхното физическо и психическо състояние - идея, която беше приета радушно от родителите. Времето, което децата прекарват онлайн, ще бъде контролирано от системи за проверка на истинските имена и възраст на геймърите, за да се избегне използването на чужди данни от учениците. 

Това обаче далеч не е единствената причина за нововъведените мерки. През последните няколко месеца Пекин започна задълбочено ограничаване на частните предприятия, което засегна някои от водещите технологични гиганти като Tencent Holdings - най-печелившата в света компания за видеоигри. Това е индустрия за милиарди долари в Китай с над 665 милиона играчи в цялата страна, което прави Китай най-големия пазар за игри в света. Страната дори може да се похвали, че е и най-голямото средище на така наречения "киберспорт" - конкурентни компании и геймъри от цял свят ще премерят сили на фестивала Asian Games 2022 в град Ханджоу. 

Новите правила обаче няма да засегнат само децата. Гейминг компаниите сега са призовани от правителството да се откъснат от идеята да търсят само печалба или привличане на играчи и фенове. Те също са посъветвани да променят всички правила или елементи от дизайна на игрите, които биха могли да се разглеждат като предизвикващи зависимости. Платформите за игри на живо също трябва да засилят надзора и да спрат предлагането на награди за привличането на непълнолетни играчи.

''Ние приемаме много сериозно физическото и психическото здраве на непълнолетните. Оценяваме указанията и инструкциите от съответните регулаторни органи и ще работим усилено, за да бъдем в пълно съответствие с всички правила, свързани с пристрастяването към игрите и регулирането на съдържанието", се казва в изявление на Tencent Holdings.

То бе публикувано във връзка с тяхната игра Honor of Kings, която беше определена от китайския вестник Economic Information Daily за пристрастяваща. Медията нарече продуктите на големите китайски компании за видеоигри "'духовен опиум", тъй като

 

много деца прекарват средно по осем часа на ден онлайн.

 

След публикуването на статията стойността на акциите в повечето големи китайски компании драстично спаднаха.

Родители също са се оплакали относно пристрастяващото въздействие на интернет върху децата им, нормалното им обучение, живота и психическото и физическото им здраве ''Докато компаниите се опитват да подобрят дизайна на игрите, ние родителите се борим да защитим децата си от тях'', споделя Уанг Джиаки, майка на петокласник. 

С това обаче борбата на Китайската комунистическа партия с негативното влияние върху младежта, идващо от видеоигри, знаменитости и чуждестранни образователни инструменти, не приключва. В първия учебен ден китайските ученици бяха изненадани с нов учебник, отразяващ ''мисълта на Си Дзинпин''. След като децата ще имат време да учат и да се развиват без влиянието на онлайн игрите, Комунистическата партия се заема с амбициозната цел да разшири култа към личността на президента до деца на седемгодишна възраст и да възпита ново поколение патриоти.

Според идеята на управляващите учителите в началните училища трябва да

 

''посеят семената на любовта към партията,

 

страната и социализма в младите сърца'', гласи правителствено съобщение относно новата учебна програма.

По страниците на новите учебници се намират цитатите на президента, както и негови изображения, на които той не сваля усмивката си. В програмата на най-малките са включени постиженията на страната и ролята на Комунистическата партия в борбата с бедността и борбата с пандемията от COVID-19. Тези успехи се преплитат с цитати от Си за патриотизъм и дълг, както и с анекдоти от срещите му с обикновени граждани: ''Дядо Си Дзинпин е много зает, но колкото и да работи, той се грижи за развитието ни“, гласи извадка от учебника, достигнал чуждестранните медии. Текстовете за по-големите ученици пък се задълбочават в сложни теми като космическата индустрия на страната и превръщането ѝ в ''модерна социалистическа и велика сила''.

''Мисълта на Си'' обхваща 14 принципа, включително ''абсолютно партийно лидерство'' и ''подобряване на жизнения стандарт чрез развитие''. Тези постулати бяха записани в конституцията през 2018 г., когато бяха премахнати ограниченията на мандатите на президента, което му гарантира управление за неопределен срок. Принципите на Си сега се цитират редовно от длъжностни лица по различни случаи - от борбата с COVID-19 до литературата и изкуството, а университетите са открили институти, посветени на ''мисълта на Си''.

За разлика от идеята да се ограничи врмето, което малките прекарват онлайн, много родители не мислят, че децата им трябва да оползотворяват свободните си часове в изучаване на тази идеология, която навява спомени за култа към личността на бившия китайски лидер Мао Дзедун. Ето защо новите учебници са посрещнати негативно с анонимни коментари в интернет. ''Промиването на мозъци започва от детството'', пише потребител на социалната медийна платформа Weibo. Някои дори наричат идеята ''отвратителна'' и се надяват децата им да забравят цялата ненужна информация за китайския лидер, след като минат задължителния изпит в края на годината.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата