Медия без
политическа реклама

КАРИЕРА

Да тръгнеш от Силистра през София за бизнес в Букурещ

Веселина Георгиевa разказва как се овладяват особеностите на румънския пазар

МyRo.Biz
Веселина Георгиева в своя бутик в Букурещ.

Единственият информационен портал за българите в Румъния - МyRo.Biz, представя членовете на българската общност в страната в серия от интервюта. За да се запознаем, за да се опознаем, за да разберем от първа ръка как можем да сме си полезни, обясняват работещите в него. И да споделим опит за тези, на които предстои да се преместят и/или да работят в Румъния! Да разберат кои са жокерите, кои са подводните камъни, кое е важното ноу-хау.

Веселина Георгиевa, която живее и развива бизнес в Букурещ, разказва за себе си: На 33 години съм. Майка съм на дъщеря (Анастасия на 8 г.) и съпруга на българин, с когото се запознахме в Букурещ.

Защо Румъния?

Моята история с Румъния започна в далечната 2000 година, когато след основното си образование в Силистра се преместих в София и кандидатствах за средно образование в Румънската гимназия. Исках да уча в чуждоезиково училище и когато всички избираха английски и немски език, на мен румънският ми се стори интересна възможност. След завършването на гимназията продължих висшето си образование – бакалавър и магистратура в Academia de Studii Economice – Букурещ. По време на образованието си тук се запознах и с настоящия ми съпруг, с когото останахме в Букурещ, работим и двамата тук и изградихме дом и семейство.

Въпреки че имах основа на румънския език от гимназията в София, първата година беше доста трудно, понеже се сблъсках с много непознати думи в университета, трябваше да си обогатя речника. В страната най-добре научаваш различните изрази, понеже не всичко се превежда мотамо. А и имах страхотни колеги румънци, както бяхме и група българи, с които си помагахме винаги при нужда.

По какво се различават и приличат българите и румънците?

Като цяло си приличаме доста, но румънците според мен са по-толерантни, по-набожни, отнасят се към жените с уважителни форми, поздравяват се повече. Букурещ е много по-голям град от Силистра. За хората, които обичат динамиката, той е привлекателен. Има доста места, които могат да се посещават, и през уикендите не се скучае.

Румъния е интересна за правене на бизнес с по-голямото население и повече възможности, които предлага, но тук трябва да имаш и подходящите продукти. Румънците си падат доста по монопола и ако някой бранд или продукт им харесва, става масов.  Давам конкретни примери за това как се промениха улиците на Букурещ от 2005 година досега. В момента в Букурещ няма търговска улица, но пък моловете са много посещавани. Магазините Mega Image се разраснаха много и вече са на всеки ъгъл. И като цяло в момента по булевардите забелязваме 5 банки, 5 аптеки, Mega Image и няколко вериги за хранене, които румънците обичат. Тук липсват малки бизнеси, разнообразието, така както сме свикнали да виждаме в София и в повечето градове и столици в Европа.

Историята на един малък бизнес

Историята на моя бизнес започва през 2009 година, когато отворих първия магазин за бижута от естествени перли с марката YUNO pearls в мол Baneasa – Букурещ, след това втори магазин през 2011 година в магазин Cocor – Букурещ. През 2013 година затворих двата магазина и през декември 2014-а отворих настоящия магазин Elements, който се намира в центъра на Букурещ – Piata Romana (bd. Dacia 35). Концепцията на магазина е тип бутик, като в него са комбинирани дрехи и бижута. Предлагат се и бижутата YUNO pearls и дрехи, като ежеседмично зареждаме с нови модели дрехи от Италия. Така успяваме да поддържаме интереса на клиентите и за шест години вече си създадохме лоялни клиенти. Понякога предлагаме и стоки от България. Пробвахме и с български мартеници и мога да кажа, че те бяха истинска атракция и за румънците.

Какво трябва за стартиране?

Бих посъветвала новите фирми, които влизат на румънския ,да се вслушват повече и в хората, които живеят и работят от повече години в Румъния. Опитът ми с фирмите показва, че мнозина, влизайки на румънския пазар, мислят, че могат да приложат същия модел като в България, очакват да имат същите разходи, но това не е съвсем така. Пазарът тук е много по-различен, по-динамичен и съответно услугите са по-скъпи.

При всяка възможност обичам да посещавам нови места – както в България, така и в Румъния - и да споделям за посетените места, за да могат повече румънци да научат за красотите на България, както и българите - за прекрасната Румъния. Като ни дойдат приятели на гости, винаги ги разхождаме до някое ново място из Румъния.

Също много бих искала българите в чужбина да са по-сплотени и да се организират заедно на празници и събития. Имаме страхотни български празници, но често липсва инициатива за подобни събития. 

Още по темата