Quantcast

Медия без
политическа реклама

Перник заяви: Мачът свърши, г-н Борисов!

Стотици жители на областния град поискаха оставката на премиера, протестът в София ще продължи в понеделник

25 Яну. 2020

Оставка на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Това поискаха жителите на Перник, които в събота излязоха на протест в центъра на София заради водната криза в областния град.

Организаторите обявиха, че в понеделник отново ще се съберат в 12:00 ч. пред сградата на Министерството на регионалното развитие в столицата със същите искания.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ. 

Жителите на Перник изпълниха заканата си да пренесат протеста си срещу водната криза под прозорците на правителството. Митингът в София в събота започна около 11:30 ч. Хората масово изразиха недоволството си от безхаберието на властта, което доведе до тежката ситуация в града.

  

"Сега" излъчваше директно от мястото на събитието, което премина под наслов "Сурва от Перник!". Нашата камера се включи на площада между БНБ и бившия Партиен дом, където хората започнаха да се събират преди обяд. От самото начало се понесоха скандирания и освирквания, възгласи "Искаме вода", "Мафия", "Оставка". В протеста се включиха и кукери с маски и чанове, които "гонят злото". Много участници в протеста развяваха националния трибагреник. 

Минути след 12.00 ч. Инициативният комитет "Спаси Перник" поведе множеството към сградата на Министерския съвет.

Протестиращите настояха за съдебен процес срещу хората, довели до водния геноцид в града, за подмяна и реконструкция на ВиК мрежата в общината, за бързо довършване на водопровода София-Перник, оставка на министър Петя Аврамова, за използване на язовир "Долна Диканя" и др. 

На 60-ия ден от въвеждането на воден режим и на 35-ия ден от обявяване на бедствено положение ние дойдохме в "триъгълника на властта" в София да протестираме, защото няма решение на кризата, заяви Камелия Радева от инициативния комитет "Спаси Перник" - първият оратор на митинга. 

"Днес Перник трябваше да е домакин на "Сурва" - фестивала на маскарадните игри, и да посрещаме приятели и гости от цял свят. Това ни бе отнето, вместо това се налага да се борим за основни човешки права за достъп до вода и чист въздух. Не ни принуждавайте да емигрираме и не се опитвайте да ни противопоставяте - град срещу град, село срещу село, граждани срещи бизнес, бизнес срещу бизнес. Всички сме хора, а безводието еднакво ни убива", каза Камелия Радева.

"Искаме истината за източването на цял язовир. И до днес никой не поема отговорност за криза, нечувана в страна от ЕС. Показната акция с ареста на министър не изчерпва темата. Искаме оставките на министър Петя Аврамова, на заместника ѝ Николай Нанков, на шефа на басейновата дирекция - Благоевград", каза Радева.

  

"Премиерът Борисов трябва да знае, че тук не е само Перник, тук са София, Враца, Бобов дол, Хасково, Велико Търново, Стара Загора", взе думата Красимир Митов от синдикат “Защита”. За да илюстрира как стига водата до перничани и как работят мерките на правителството, той взе две пластмасови бутилки и изля съдържанието на пълната в празната с пробито дъно. "Оставка", гръмна множеството. 

"Задава се хуманитарна криза, правят се ваксинации за хепатит, готвят се болници, но имаме  ли здравеопазване", попита риторично Митов и даде думата на д-р Коцев от “Защита”.

"Премиерът сигурно ни гледа зад завесите. Искам да му кажа: Мачът свърши, г-н Борисов",  каза лекарят, аплодиран от множеството. И той, и другите оратори поискаха персонална отговорност от Борисов и оставка на правителството заради "геноцида" над перничани.

Ще останем тук до пълно изпълнение на исканията ни, заканиха се протестиращите.

 

В предаването "Тук и сега със Светла Петрова" Камелия Радева разказа: “Напрежението в Перник расте. До 10 или 20 дни водата ще спре напълно. За изграждането на новия водопровод от Мало Бучино до Перник, за който все още само се говори, са нужни 45 дни. Нищо смислено не сме чули от два месеца, въпреки че бием камбаната от началото на водния режим", допълни тя.

"Загубата на доверие е огромна. От самото начало на кризата виждаме мерки, които са хаотични и истерични. Не смятаме, че се вземат най-добрите решения. Перничани не вярват, че хората, които ги докараха до тази криза, са в състояние да ги изкарат сега. Трябва да се реже до здраво място!", заяви Радева.

Ключови думи:

Перник, протест, София

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?