Медия без
политическа реклама

Есе

Защо не се изправя гора от копейки около ПСА?

5 хипотези по повод липсата на народно опълчение в защита на паметника

14 Дек. 2023
 Болгарката пее свойта зла песен.
Илияна Димитрова
Болгарката пее свойта зла песен.

ПРИТУРИ СЕ СТОМАНАТА
Паметникът на Съветската армия в София частично вече е нарязан с болгарка,* но не виждаме около него гора от копейки, която да брани светинята. 
Мая Манолова нещо се фръцка, Ваня Григорова нещо се фръцка, Свиленски си прищипа нещо на оградата около паметника, Велислава Дърева кълне във Фейсбук, Волен Сидеров си бае на шишарката, Карбовски чака вълшебните делфини, Костадин Костадинов прави някакви панаири в парламента, най-вероятно крещи нещо в ТикТок и обещава Второ пришествие на Народния съд. 
Но фактът си е факт - около Паметника тия дни се събират зяпачи, фотографи, журналисти, Йоло Денев и други подобни, но липсва опъпчение, което с телата си да спре болгарките и поругването на скъпия имперски символ. Една пиратка не е гръмнала до Паметника, от време на време само някоя баба минава да се скара на злорадстващите кибици. 
Да докараш няколко автобуса в центъра на София за хулиганска проява с политически мотив - нищо по-лесно. Това е една от причините никой досега да не се осмели да приведе в действие старото политическо решение за демонтаж на паметника - никой не иска да се разправя с улица в ексцесия. 
Обаче автобусите ги няма. Спонтанно стичане на възмутени граждани също няма - но по-интересното е защо автобусите ги няма. Пари и хора ли нямат патриотично-съветските организации у нас, бензин, автобуси и пици ли не могат да си платят? Енергия ли нямат?
Не мисля. Друга е причината, 
Нашите научно-изследователски екипи проучиха различни хипотези за липсата на отпор, като групирахме най-правдоподобните в няколко точки. 
***
Хипотеза 1: Тактически се изчаква да мине обещаната реставрация и тогава вече на готов като нов паметник опълчението ще се активизира, хората като един ще скочат и като юмрук ще вдигнат монумента обратно на мястото му. И следващите 70 години няма да дадат на никого с пръст да го пипне.
Водеща хипотеза! Единствената ѝ слабост е, че не се знае кой колко има намерение да реставрира. Реставрацията толкова голям паметник е скъпа и сложна работа, а нашите стартапери си имат и други приоритети. Твърде-вероятно е нарязаният паметник да се бутне за "реставрация" в някое хале и там да дочака Праведния съд и Трети украински фронт. 
Хипотеза 2: По слухове на очевидци, местните копейки били останали без пари за културно-масова дейност. Затова и няма опълчение, няма шпаги, няма шпагати, няма "изправи се гора от копейки". Хипотезата оценяваме като маловероятна. Няма как да са останали без пари, защото хората си вършат съвестно работата, България е залята от нискостеблена кремълска пропаганда, санкциите срещу руската икономика имат спорен успех, Путин е в цветущо разположение на духа и засилени позиции. Никакви разумни причини няма да са намалели парите за руска пропаганда у нас. 
Хипотеза 3: Дали са на копейките нацистки евра и кървави долари, за да си траят, докато мине демонтажът, на който да не пречат с улични безредици. Също маловероятна хипотеза! Ако дадат на една копейка, трябва да дадат и на още една, и на още една... и знаеш ли колко прави това? Най-малко хиляда и две! И как може човек да е сигурен, че копейката ще вземе парите и няма да се изметне, като му се обадят от друго място, където парите са само смекчаващо обстоятелство в сътрудничеството. Аз ако съм една копейка - колкото и пари да ми дадат стартаперите, все пак ще се вслушвам повече в съветите на водещите офицери! 
Хипотеза 4: Договорка по линия на Дъжавна сигурност. Всички знаем, че новият кмет на София, макар европеиден и атлантически коректен, все пак произлиза от най-високите и компетентни етажи на Държавна сигурност. Старите генерали и полковници нещо са си шушумушили тайно, затова и няма безредици около паметника, кметът си е договорил демонтажно спокойствие. Моите приятели се срещат с твоите приятели, защото винаги може да се намери общ език - езикът на тайната дипломация, тихите стъпки, полуоткрехнатите шлифери, шифъри и шублери за измерване на скрито влияние. Какво са си говорили полковниците и подполковниците помежду си, кой на кого е давал знания, пари и печал - това са неизповедими гигабайти данни в сянка. Хипотезата е с висока степен на вероятност и силен митотворчески потенциал! 
Хипотеза 5: Студено, брат! Времето не е приятно за улични акции. Студено е, мокро е, неудобно е. Празници идват, имени дни, туй-онуй. Напролет ще защитим паметника, защото това е история и култура, и памет, но сега имаме да правим бахур и кръв ще се лее, но не на площада, а на ешафода на прасето! Хипотезата няма оценка за въздействие върху околната среда и дори да е вярна, все пак е повече селска, отколкото академична. 
________
* Ръчният флекс и днес в страните от бившия СССР е популярен като "болгарка". 

Последвайте ни и в google news бутон