Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Заловиха прокурор, който ни отдава, ни приема подкупи

Pixabay

ПРОКУРАТУР ДЬО ПЛЕВЕН

В плевенската Окръжната прокуратура бе проведена съвместна акция на МВР, ДАНС, Европрокуратурата, Съдиатурата и други институции, действащи по сигнал, че прокурорът Димитър Константинов ни отдава, ни приема подкупи. Това създавало проблеми в съдебната система, предизвиквало тревога и натрапчиви мисли в колегите на неподкупния прокурор, нарушена била нормалната работа и комуникацията между институциите. 

Прокурорът е заловен в момент, когато за пореден път отказва подкуп с абсурдния аргумент, че за работата си вземал заплата, а подкупи не искал, за да може да взема решенията си по буквата на закона, вътрешното си убеждение и червея на съвестта. 

Противокорупционният прокурор е задържан за 72 часа, образувано е досъдебно производство и нещастникът ще бъде съден за дейност против устоите на държавата. Със споразумение и публично покаяние Константинов може да се отърве с 20 години каторга в Силистра при най-големите комари. . 

***

Колега на прокурор Константинов сподели, че атмосферата на работното място станала непоносима, психическото натоварване - непосилно. 

"Това не е личен въпрос и колегата Константинов не може просто така да руши традиции, правила, писани и неписани закони. Лошо се учат гражданите. След като са минали по някаква работа през колегата, после идат при нас и очакват да им се върши работа без пари. Уважавани адвокати почнаха да идват с празни ръце, това е немислим скандал" - недоумява колегата прокурор как е възможно изобщо да му хрумне такова нещо на човек. 

***

Друг участник в акцията - известният служител на реда Данчо Полицая, също е потресен, че в институциите се въдят такива екземпляри:

"Корупцията не е концерт по желание. Както е казал Христо Ботев: Маслото не разваля яденето, а рушветът не произвежда пагуба за кесията. Кроткото агне от две майки суче и т.н. Трябва да се отнасяме отговорно към тези неща!" - засуква мустак Данчо и се озърта за нарушители. 

В акцията като наблюдател се включи и китайски експерт, който искал да види с очите си неподкупен магистрат. 

***

"Такива у нас ги сготвяме с ориз и китайски гъби - коментира китайският експерт с каменно изражение. - Това е като вирус в системата и може да направи страхотни бели. Рушат се управленски конструкции, изграждани с хилядолетия. Ние в Китай знаем колко са важни ритуалите и традициите, как трябва да пазим работещите системи от атипични влияния. У нас не сме имали чак толкова фрапантен случай на арогантен и цялостен отказ от участие в корупция, защото такива тумори ги режем на мига, в който забележим дори съмнение за такива престъпни нагласи" - споделя опит експертът и се оглежда за сгодни проекти. 

***

Иван Гешев се появи в някакъв космически подкаст и обяви, че по негово време такива неща нямаше как да се случат и всичко в системата си работеше като добре смазани осем джуджета.

Още по темата