Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Третата стомна на Трети март

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

03 Март 2024
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е седмичен радиобюлетин в стил академичен пънк-ток.
***
Ех, какво хубаво мартенско време!
Човек се чуди да се ожени ли, да обеси мартеница или да си направи политически проект.
Аз в момента нямам възможност да се оженя, но китайски мартеници и патриотични политически проекти обожавам.
Дори да не е март месец, винаги имам на твърдата китка челичена червен конец, защото съм добър християнин и защото така ми е казал един ходжа от Якоруда.
Китайските мартеници са изконно български ценности, уникален български обичай. В Румъния и Молдова имат мърцишор - Малкия Март. Пак си връзват червени и бели конци, но румънските китайски мартеници се, кой знае защо, се наричат мърцишор.
Невежество и пошлост, не като у нас в България, където у човека всичко е красиво - и китайската мартеница, и ходжата в Якоруда, и новите политическите проекти на президента.
Сега например времето е превъзходно за един политически проект “3 март” - това ще е третият опит за политическа стомна в ръцете на президента Румен Радев.
Досега Радев счупи две стомни, в които му носиха мълчана вода неопетнени нови политици.
Той е президент на всички българи, с партии не може да се занимава, но може да чупи стомни с криви политически проекти.
Той формално няма общо с тях, по същество обаче те са негови рожби.
Досега около Румен Радев се завъртяха два политически проекта - Промяната на Кирил и Асен плюс Българския възход на Стефан Янев.
За Промяната на Кирил Петков и Асен Василев вече малко хора помнят, че произлязоха политически пряко от юмрука на Радев. Те са, така да се каже, ръкотворен паметник на неговата надпартийност.
Той е толкова надпартиен президент, че дори създава политически проекти, които работят срещу самия него, срещу собствените му политически гледни точки и презумпции.
За “Продължаваме промяната” вече е полузабравено, че произлезе от Радев, а за Стефан Янев и неговия Възход никой не е сигурен дали съществуват. Всички сме за кратко на тази грешна Земя, но партията Български възход просъществува реално колкото една малка историческа светкавица и тих гръм, чието ехо отшумя като неясен кошмар.
И сега около президента весело шуми Движение Трети март - третата стомна на Радев, за която ние не знаем предварително дали ще се счупи или ще управлява следващите 45 години.
Никой не знае предварително, а със закъснение всеки е умен.
Наскоро се навършиха 2 години Пълномащабна война в Украйна. Преди войната въпреки предупрежденията на западните партньори кажи-речи никой не вярваше, че Путин ще започне толкова рискована и кървава авантюра. Това дори беше повод за остроумия на най-високо ниво в руската държава и местното ехо - хе-хе, кой пък е толкова глупав да мисли за голяма война, вие не сте на себе си – така говореха хората преди 24 февруари, 2022-ра.
Сега да питате същите хора, ще ви кажат: охооо, на мене всичко ми беше ясно предварително, аз предупреждавах, но никой не ме чу!
Румен Радев беше наясно още преди 2 години, че Русия лесно ще спечели войната, но трудно ще спечели мира. Това бе казано от Радев в началото на войната и към този момент беше припев на популярния хибриден шлагер “Киев за три дни”. Колкото за лесно, не беше лесно и не стана за три дни - загинаха стотици хиляди и продължават да загиват, а живите трупат омраза.
Към момента Путин е в изгодна военна позиция и Радев донякъде е бил прав преди две години - Путин не взе Киев за три дни, но надделява във войната, изпитвайки огромни трудности с мира. Крим и Донбас изглеждат все по-руски.
Това го казвам като вид признание към стратега Радев - той сгреши в етиката и тайминга, но в генералната си прогноза беше прав: Путин печели войната и губи мира.
Така че третата политическа стомна на Румен Радев можем лекомислено да я пишем предварително счупена, като другите две. Можем и да не бързаме с прогнозите, за да не сбъркаме.
В края на краищата Бойко Борисов изкара пълен мандат като премиер чак на третия път. Хаджи Бастунджи Чекмеджи Бойко счупи стомната на първия мандат, счупи стомната на втория мандат, ама третия си го изкара от - до!
Така че и надпартийният Радев за третия си политически проект вече е натрупал опит, политически нюх и поука от грешките. Третата стомна може да остане здрава.
Особено ако дойде Второто пришествие на Трети Украински фронт.
***
Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата