Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Разни хора, разни коне, разни поправки в Конституцията

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

14 Яну. 2024
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Усещате ли напоследък как мятат искри подковите на Историята!
Както казва бившият граф Толстой - Историята бе пришпорена, Историята се понесе в галоп, гърмейки със златните си подкови по черепите на глупаците!
Това го е писал единият Алексей Толстой, другият Алексей Толстой е писал други работи, а Лев Толстой - съвсем трети.
Но никой от тия многобройни толстоевци не е писал конституционни поправки. Към поправки на Конституцията отношение има друг Толстой - Петр, по нашему Петър Толстой. Той е потомък на известните графове литератори, но е политик, журналист, пропагандист на най-високи позиции в Руската федерация днес и като такъв има поне периферно участие в конституционните поправки, които направиха Путин пожизнен президент.
Но днес говорим за нашето си конституционствувателствуване, което бе насочено и се проведе в точно обратна посока. В Руската федерация новата Конституция засили властта на президента, превръщайки го в нещо като римски Папа.
А нашите конституционни промени ограничиха властта на президента - понеже в момента хората, които човъркат Конституцията, имат ценностни различия с настоящия президент.
Това е възможно най-лошият мотив за пипане на Конституцията - някакви си текущи съображения, свързани с актуалната политическа интрига.
Но и това вече е минало свършено, а както казахме, Историята бе пришпорена и препусна в галоп.
Имаме си нова Конституция, но тя трябва да се варди от нови конституционни съдии. Защото покрай политическите неразбории от последните години нашият Конституционен съд работи в непълен състав. Парламентарната квота от двама политико-юридически индивиди е вакантна, незапълнена, а Сглобката, управляваща страната, издигна нови две кандидатури, между които и фигурата на Десислава Атанасова. Няма никакви разумни причини кандидатурата ѝ да срещне пречки, защото е внесена от Триумвирата на Сглобката: Борисов-Пеевски-Петков.
Колежката Атанасова е страхотна интелектуалка и манекенка, така я определям аз, това е лично мнение. А самата Атанасова се самоопределя като “тежката артилерия на ГЕРБ”. Тоест така каза за себе си тя преди 11 години, когато пак жънеше успехи и пак растеше в кариерата.
Но сега вече Атанасова трябва да гърми не с тежката артилерия, ами с леката кавалерия, защото както цитирахме Бай Толстой - Историята препуска в галоп и гърми по черепите на глупаците.
По повод номинацията си Десислава Атанасова каза, че ще пази правото дори от закона - и това беше скрит цитат, но не от някой Толстой, а от Кристиан Таков.
***
И тук искам да разлистим още по-навътре страниците на Историята, за да ви запозная с някои умишлено крити от човечеството научни факти.
Първата Конституция в света е написана от великия мислител Конфуций, който от хиляди години пришпорва историята и държавното устройство на Китай.
Няколко века след Конфуций римският император Калигула преосмисля конституционализма, като Конституцията при него претърпява реформа и става Кон-в-институция. Бай Калигула назначил за сенатор любимия си жребец Инцинат, както някои в наши дни се хвалят, че и магаре да издигнат, то ще стане това, за което е издигнато.
Това е исторически пример за институционален инат, когато и най-налудничавите приумици се привеждат в действие, защото никой не може или не смее да противоречи.
Разни хора, разни идеали, разни коне, разни поправки в Конституцията.
Това са много строги научни сведения, но все пак ви съветвам да не ги цитирате пред хора тесногръди и такива, които не познават основните закони на академичния пънк-рок.

Със златните подкови
потропва Бай Конфуций.
Той пише чисто нови,
страхотни конституции!

И кряскат кочияшите,
и слънцето се скри,
и черепите - нашите! -
блестят във рой искри.
***

Текст + звук - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон