facebook
twitter

После

Бой с пачки

В процес на проектиране и процес на правене

593

Репортер на "После" по празниците посети вилаета на Умник Тотю - европейската столица на културата Пловдив. Евростолицата към момента е разбомбена по един "графски" начин, тоест хубаво е, но не е готово. Целият център е разкопан и не твърде проходим. 

Както каза народът на София по адрес на софийските ремонти по "Графа" - хубаво е, но не е готово. 

Министърът на културата обясни отчасти културно-инфраструктурния статус на Пловдив - в разговор по bTV, част от който предлагаме като писмен текст.

***

Антон Хекимян, bTV: Изпълнява ли всички критерии, всичко, което е обещано, за да бъде Европейска столица на културата Пловдив, г-н Банов? 

Боил Банов, министър на културата: Въздъх, мляс. Ми не мога да кажа, това е инициатива, която си води съответният град, който кандидатства. Държавата помага с 20 милиона лева. Ъъъъъ, аз виждам започнати проекти, виждам, че част от тях видимо към момента няма да успеят да се реализират. По-важното е, че като е започнат площадът, той ще стане! Дали ще стане в годината на... Най-добре би било, разбира се, в годината на Столица на културата, но най-важното е да се случи и да стане. 

АХ: Добре, кажете ми, тези 20 милиона лева, които е дала държавата, за какво са отишли до този момент? 

ББ: Заааа инфраструктурни проекти. Немалко неща са се направили в Пловдив. Ъъъъ, кметът най-добре може да обясни. Държавата е подкрепила с всичко необходимо. Между другото, отзвукът на Столицата на културата в Европа е много сериозен. Страшно голям интерес има! Много туристи се очакват, много хора, ъммм, от цял свят проявяват интерес, огромен, към събитието. Аз мисля, че Пловдив притежава толкова естествено очарование и се надявам, че ще бъде богата и културната програма! В крайна сметка инфраструктурата е важна, но...

АХ: ...Ето, основни обекти, които трябвало да бъдат ремонтирани - кино "Космос", няма концертна зала все още в Пловдив, Операта репетира в... (не се разбира, б.р.). 

ББ: Концертна зала има! Концертната зала трябва да се ремонтира и ние ще си я направим. Тя е в процес на, ъаъ, на проектиране и всъщност в процес на правене. Тя ще се случи концертната зала. Този площад ще се случи, който кметът си прави, аз съм убеден! 

АХ: А островът, където трябва да има художници?

ББ: Островът - не мога да кажа. Кандидатствали са с него, защо не са проучили, че е частен - това, това не влиза в мойте компетенции.

АХ: Ама излиза ли, така че те кандидатстват с много неща, пък накрая повечето обекти (проекти) отпадат от листа, с който са кандидатствали?

ББ: Аз предполагам, че ако влезем в разговор с фондацията, която се грижи за тези неща, и с кмета, по-дълбок, вероятно ако някои неща са отпаднали заради това, че са друга собственост, вероятно те са заменени пък с други интересни проекти, така че предполагам, че в крайна сметка логиката е спазена - на това, хората от цял свят да посетят Пловдив и да останат с впечатления от страната такива, щото да повторят тези посещения. И да останат наистина очаровани. 

АХ: А вие вярвате ли го, че това ще се случи?

ББ: Сега, мойта работа не е да вярвам или да не вярвам. Убеден съм, че ще има много интересни проекти, убеден съм, че много хубави неща са направени. Така слушах и миналата година - "Няма да стане НДК, Председателството ще пропадне..." Ние някак си за всяко нещо така...

АХ: Имаше много критика за това, че по време на европредседателството цялата програма, която е била предвидена, почти не се е случила.

ББ: Мляс, мцък. Е... Това е... Ако искате, може да поговориме и за това, но ще ни трябва малко повече време. Общо взето, председателството мина блестящо. Аз сссилно се надявам, че Столица на културата не просто ще мине. То не е смисълът как да мине. Тя винаги минава интересно, щото... то е такъв тип събитие. Ще има много събития, в това съм убеден. И съм сигурен, че отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Колко демона се събират на върха на винкела

26.03.2019

836
Мощен енергиен щит

25.03.2019

497
Бойко пак рути комунистите
Бойко пак рути комунистите

22.03.2019

1105 5

Коментари

Sapienti_sat

Столица на културата не просто ще мине. То не е смисълът как да мине. Тя винаги минава интересно

 

Ще мине Голямото минаване! Както се казва в една притча: "И това ще мине!"*

 

* Гледам на нещата по широко.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×