Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бой по манерката

Повелителите на стихиите 

Президентът Доналд Тръмп предложи ураганите да бъдат атакувани с ядрени бомби, преди да опустошат територии в Съединените щати, съобщиха международните агенции

27 Авг. 2019
Този не се шегува...

По време на брифинг за ураганите в курорта Биариц на срещата на Г-7 Тръмп попита дали е възможно да се унищожат ураганите, образуващи се край бреговете на Африка, като се изстрелят ядрени бомби в окото на бурята. Световните медии уточняват, че не за първи път президентът прави подобно предложение. През 2017 г. Тръмп попита висш служител дали администрацията трябва да бомбардира урагани, за да им попречи да доближат сушата. 
Белият дом отказа коментар на изявлението, но висш служител на администрацията заяви, че "целта на Тръмп не е лоша".
Идеята на Тръмп не е нова - предложението първоначално е направено от правителствен учен през 50-те години на миналия век по време на управлението на Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г.), пише още БГНЕС. 
Търсенето на средство за борба с могъщите тайфуни продължава, въпреки че учените се съмняват такова да е на разположение днес.
Агенциите припомнят, че САЩ редовно са атакувани от урагани. През 2017 г. ураганът "Харви" се превърна в най-силния ураган, който достигна сушата през последните 12 години. Оттогава Източното крайбрежие на САЩ е засегнато от низ от катастрофални бури, които убиха хиляди хора и причиниха щети за стотици милиарди долари. 
Отдел "После" припомня, че видни началници не само днес, но и в миналото са били пълни с желание да накажат злите природни стихии. Това те правели, загдето въпросните стихии имат навика да се държат посвоему, а не да следват добрата воля на царе, президенти и обикновени граждани.  
Такъв бил и великият император Ксеркс. Самият Херодот пише, че за да премине от Азия в Европа огромната му армия през пети век преди новата ера, Ксеркс наредил да се построят два моста, вероятно през днешните Дарданели. Разразила се обаче буря и двата моста били разрушени. Тогава сърдитият повелител заповядал на палачите си да ударят 300 камшика бой на морето, като при това повтарят: "О ти, Хелеспонте, боже на горчивата и мокра вода! Така те наказва нашия повелител за оскърблението, което ти му нанесе, макар че той хич даже не те беше оскърбил пръв. Царят ни Ксеркс все пак ще те прекоси, щеш ти това или не щеш. И повече няма да ти принасят жертви според заслугите ти, като на мътна и солена река".
Все пак Ксеркс за по-сигурно не се задоволил само с пердаха, който нанесъл на морето, а заповядал да отсекат и главите на строителите на мостовете. 
ПОУКА: Видните вождове по всяко историческо време са смели, решителни и почти всемогъщи. Пък народът невинаги ги разбира, а понякога е дори неблагодарен.  

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?