Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Помощ, къде се дяна паметта ми! 

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

17 Дек. 2023
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Последно издание за 2023 на "Новини с добавена стойност" - неделен радиобюлетин по "Хоризонт", петминутка за размисъл и веселие в стил академичен пънк-рок. 
***
Оня ден в метрото беше голяма блъсканица и не съм усетил как някакъв македонец се промъкнал зад гърба ми и откраднал националната история! После го видях този международен престъпник да се хвали с нашето славно минало на международната арена. Май че беше на някакъв битпазар, където невежата публика изобщо не забеляза, че ѝ пробутват крадена история. В доста европейски езици на битпазара му викат “въшлив пазар” или “пазар на бълхите”. На македонски език, който всъщност е български, казват “болвин пазар”, бълхлясар пазар, което е адски неправилно. 
В заключение - македонците са българи, но ни крадат идентичността и се представят за македонци. Освен това нямат собствен език и говорят нашия прекрасен български език, но изопачено. 
Език страдални, език на Ботьова и Вазова, тебе те откраднаха и те превърнаха в модно ругание. Между другото, Ботев и Вазов също пишат доста неправилно. Ползват някакви турски думи и странни падежи. Ама те поне са класици, а македонците само знаят да крадат история, език, идентичност! 
Абе страхотни проблеми. Оная вечер, като ми откраднаха историята в метрото, после цяла нощ преписвах “История славяноболгарская”, вместо да отида в петък вечер на някакво интелектуално събитие с безалкохолни напитки и душеполезни беседи. 
Това беше черна седмица за нашата национална памет. 
Преди това пък започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. 
Отново настана масово унищожение на памет и народна свяст. 
Хиляди и милиони хора бяха лишени от историчност и реална преценка за миналите събития. 
Когато отрязаха бронзовата ръка на войника с бронзовото огнестрелно оръжие шпагин, милиони хора в България тутакси загубиха реална представа какво се е случило през Втората световна война, коя армия по каква работа е била у нас, какво е участието на България в тази война, каква е ролята на една или друга световна сила в този тежък урок на миналото. 
Всичко това с едно движение на флекса бе изтрито от мозъчните гънки на един от най-умните народи на света. 
До вчера всичко си знаехме - насън да ни бутнат, почвахме да пеем за Втората световна война, македонските евреи, лагерите на смъртта и така нататък. Обективно, коректно, с внимание към историческия детайл. Обаче - почнаха да режат паметника и паметта ни изфиряса като неприятна миризма в историческа буря. Вятърът на промяната издуха от главите ни всички полезни знания за историята и нейните поуки.
Дори Мария Захарова ни се скара, че толкова лекомислено се разделяме с паметта и миналото си. Захарова е говорителка на руското Външно министерство, казано по американски - тя работи в Държавния апартамент на Руската федерация. 
И тази любезна дипломатка здравата ни се накара, макар че от друга страна - това е български паметник, в центъра на българската столица, дело на български скулптори и български политици. Сега примерно сме решили да махнем паметника, за да се поправи и да го изложим по подходящ начин на друго място. Обществото не е единодушно по този въпрос, ама пък защо чужда държава ще ни се кара за някакви наши си вътрешни работи? Вероятно чуждата държава има такова право, но точно сега не можем да схванем правната рамка на този дипломатически акт: Тетя Маша да ни се кара, че нещо неправилно си редим играчките! 
Но да не се правим, че разсъждаваме, а да караме по методичката. 
Маша Захарова може и да не е в позиция да ни се кара, но със сигурност е права и управляващите извършиха вандалски акт към народната памет. Демонтажът ни хвърли в масова историческа амнезия и тотално изопачаване на историята.
Аз например ужасно трудно се ориентирам в момента кои са фашисти и кои са антифашисти. 
Може би все пак антифашисти са тези, които заплашват с налагане на тоталитарна власт и концлагери. Най-вероятно точно те са антифашистите, защото когато говорят за екзекуции на национални предатели, изпадат в еротичен екстаз. 
За това национално престъпление с изтриването на паметта ми виновните един ден ще бъдат наказани. Ще дойде Второто пришествие на Трети украински фронт и всички фашисти ще ги пратим в концлагери, ще ги печем в печки-буржуйки, които на български се наричат Пернишко чудо. 

Изтриха паметта ни - чиста писта! 
Сега сме като мъничко дете. 
Фашистът вика: дръжте го фашиста! 
А някой спи, съседът го краде. 

Може да бъде изображение с паметник и текстово съобщение
***
Текст и звук - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон