Медия без
политическа реклама

Мила родна калинка

Киберсигурност и реални новини от Калининград

21 Авг. 2019
Дани Бой и левовете.

Драги читатели, отново сте с рубриката "Мила родна калинка", където представяме последните новости от нашия Калининград, както наричаме българската държавна администрация, накацана от калинки.

Първата новина, с която искаме да започнем, е държавническото решение на премиера Борисов да тропоса на вицепремиера Марияна Николова и киберсигурността

Съзнаваме риска да не сте чували или да не си спомняте коя е Марияна Николова, затова бързаме да дадем сведение. Тя е секректарката на Валери Симеонов, която зае мястото му на вицепремиерския стол, когато Симеонов се изпокара с майките на деца с увреждания, изнервен от протестите им. Припомняме също, че Симеонов нарече протестиращите "кресливи жени", които се възползват от "уж болните си деца". След тази реплика Симеонов упорства още около седмица и след това се оттегли, за да направи място на секретарката си, която стана вицепремиер.

Вицепремиер по икономическата и демографската политика - това очевидно е тесен манастир за душата на г-жа Николова, затова премиерът Борисов я назначи за председател на Съвета по киберсигурност. Сигурни сме, че г-жа Николова е компетентна по тия въпроси поне колкото прокурорката с пръскачките, която заяви на народа, че "Тад Груп" били хакнали поливните системи около парламента, за да измокрят някоя делегация и да разклатят стабилността. Евгения Станкова е наблюдаващ прокурор по делото срещу "Тад Груп" за пробива на сигурността на данните в НАП. 

Тази прокурор-калинка Станкова се надяваме да бъде назначена за заместник-началник по киберсигурността, а еврокомисарят по дигиталните работи Мария Габриел да им стокира и на двете по един суперкомпютър с червена мишка на черни точици.

***

Другата прекрасна новина е за две калинки в старша възраст и мъжки пол. 

Министерството на правосъдието съобщи, че е проведена работна среща между министъра на правосъдието Данаил Кирилов и председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

Двамата държавници ще борят мъжката фалшивите новини и търговията с фалшиви предмети на изкуството. 

Към това сътрудничество сме със свръхвисоки очаквания, които се надяваме калинчовците да оправдаят всячески, в противен случай ще се опечалим толкова дълбоко, все едно са ни изгърмели парите в КТБ.

За да си представим борбата на Дани Бой и Веждичко с лошите фалшиви новини, трябва да проследим някои етапи от биографията на двамата. 

Рашидов например е отдавнашен борец за медии, в които "да не се мърсим". Той редовно в тази връзка цитира един популярен ъндърграунд лозунг от недалечното минало: "Другари, неуморно да се мърсим". За да илюстрира отвращението си от мърсенето по медиите, Рашидов се яви една сутрин в една телевизия и обясняваше 20 минути как една световна актриса пиела от сутринта и никой не си позволил да я упрекне, пък ние в България не си ценим талантите и личностите! 

Друг път г-н Рашидов псуваше с най-вулгарни думи и изрази г-н Пеевски пред записващо устройство на агенция ПИК. Но понеже Рашидов е поборник за медийна етика, няколко години по-късно се извини на Пеевски по телевизията най-подробно и месеци наред лобираше за пеевския медиен закон. "Дайте да си направим едни правила, ей! Ше пресОлиме манджата, ей! Тая свобода стана слободия!". Всичко това ни изпълва с най-светли надежди за качеството на медийните регулации, които може да генерира и защитава г-н Рашидов. 

Колегата му министър Кирилов също е човек на комуникациите и коректното джуркане. Той ще преобърне всички файлове, за да открие в тях фалшивите елементи, ще си тактува в ритъма на законотворческата мисъл и със сигурност ще остане непокътнат измежду всякакви конфликти на интереси и медии - както библейският пророк Данаил останал непокътнат в ямата с лъвовете.

Затваряме този бюлетин с неугасима вяра и надежда в утрешния ден. 

 

Още по темата