Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Ердоган се извини: носим историческа вина за рушветчилъка ви

Мараба, мойте хора! Вие сте в сърцето ми.
Pixabay
Мараба, мойте хора! Вие сте в сърцето ми.

АНДЖЪК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес гледа българска телевизия, защото искаше да види своя приятел и посредник в европейския диалог, бившия башбакан и дебел бял Гълъб на мира Бойко Борисов. 

След предаването Ердоган направи официално изявление, с което страната му пое историческата вина за възникването и разпространението на корупцията в България. 

Още от турското робство имаме проблем с корупцията". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпроса дали смята, че България има проблем с корупцията в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Смятам, че имаме проблем с върховенството на закона.

"Прав е Бойко! - валидира мнението на политическия си приятел Ердоган. - Прав е и то не само за България. Въобще на Балканите корупцията дойде с османската власт и ние носим историческа вина. За арменския геноцид няма да се извиним и няма да го признаем, но за корупцията си е баш така и се извиняваме на българския народ, че не взехме мерки навреме. Неслучайно в езика ви са останали емблематични турцизми като рушвет, бакшиш, чекмедже. Макар че пак има нюанси. Ще ви го кажа, така че да ме разберете. Аз съм серсем и вие сте серсеми, затова се разбираме. В нашата култура рушветът не е точно корупция и не представлява осъдително действие. Рушветът е маслото, което смазва държавния механизъм. То си е вид ихтибар, оказване на чест, уважение. Това са културни особености, които обаче в постосманското общество се изродиха в корупционни практики. Рушветът без уважение е еднакво обиден и за двете страни. Такъв тип отношения не носят просперитет и растеж. Затова и умират хора, корупцията убива, а рушветчилъкът и шуробаджанащината сближават хората. Липсва ми заедност. Трябва отново да се интегрираме в една държава, това ще повиши вашия и нашия морален интегритет! Помислете си, че със скъпата на сърцето ви Македония последно сте били в една държава, когато бяхте част от нашата велика империя. По онуй време и строителството беше по-качествено" - надява се на още обща история президентът Тайпи.

Чекмедже също е турска дума.

***

Ердоган обаче е категоричен, че за дереджето ни с еврото и Еврозоната Турция и османците нямат вина. 

"За еврото не сме виновни. Скоро няма да ви приемат в Еврозоната, но това си е чисто български немукает и недостиг на кадър. Защо не се получи? Трябва да приемете няколко закона, но нямате Народно събрание, което да ги приеме. Вие събирате парламент от дъжд на вятър, а като го съберете, по един месец избирате Вежди Рашидов за главна кърджалийка, таквоз де, председател на парламента. И не ви остава време за европейска синхронизация. Не ми е работа, но това е калпазанлък!" - квалифицира Ердоган. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата