Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Българин преяде, обвини държавата, че не е платоническа

Не се учим от Платон, огорчен е нашенецът, лежи и пъшка

Древногръцки симпозиум. И тогава хората яли-пили, ама говорели и умни работи.

НЕИДЕАЛНАТА ДЪРЖАВА

Българин прочете "Държавата" и "Пир" на античния философ Платон, възприе като правилни идеите на мислителя, но не можа да ги приложи на практика.

През цялата Страстна седмица гражданинът разширявал вместимостта си, а в кулминацията на празника преял и препил вече радикално, като римски патриций, а не като умерен във всичко античен грък от някоя платоническа школа.

Гражданинът преял за последно вчера, но няма да се съвземе поне още два дни, като междувременно проклина държавата и смята, че политиците са виновни за състоянието му.

"Превърнаха ни в скотове, не в хора. Животът ни е сведен до задоволяване на животинските инстинкти" - оценява обстановката преялият.

Той смята, че пагубната политика в България е унищожила и материалното, и духовното богатство на народа.

"Сиромашията ни кара да ядем като за последно всеки път, когато видим ядене" - самосъжалява се в множествено число скотът с човешко лице.

"Ето ме и мен. Четох Платон, разбрах му идеите. Умереност във всичко, калокагатия, нравствена и физическа красота, здрав дух в здраво тяло. И в любовта да сме възвишени, а не като освирепели маймуни. Но в такава скотска обстановка как да бъда умерен? Аз не знам утре дали ще имам за хляб!" - фантазира си българинът, който в действителност има нормални доходи и собствено жилище, което е натъпкал с консумативи за празниците, без да взема бърз кредит.

"Знаете ли как е "пир" на гръцки? Симпозиум! Диалогът "Пир" на Платон е един симпозиум. Хората ядат и пият, но с мярка и си говорят умни работи, решават философски задачи. И никой не се напива на дърво, защото Сократ им е внушил, че така не се прави. Античните елини не треперят за утрешния ден, защото робите работят, а хората мислят за духовни работи, не как да свържат двата края. Тогава всички хора са имали роби, не като сега" - гърчи се от душевна и стомашна болка нещастникът.

"А нашите политици чели ли са Платон? Ако са го чели, разбрали ли са го, взели ли са си поука? Стремят ли се да изградят Идеалната държава според постулатите на Платон? Подкрепят ли се платонически, подават ли си ръка в името на общото благо? Не, братко! Крадат, лъжат, прелюбодействат, дават скандално лош пример, снимат ги голи по пищов, чекмедже и оранжев протектор. И какво очакват от нас, обикновените хора? България загива!" - отвратен е българинът, който описва посторгиастичната си депресия с латинския израз tаedium vitаe, отвращение и пресищане от живота.

Отчаяният човек все пак е доволен, че поне жена си уважил платонически, без да я оскърбява с телесни скверности, защото му е трудно дори да се обърне, камо ли нещо по-сложно.

Още по темата