Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Бананът на Тръмп

28 Ноем. 2019

Историческото посещение на премиера Бойко Борисов при президента на САЩ Доналд Тръмп може наистина да остане в историята с "ефекта на банана", известява "Дума". Всички журналисти от антуража на Борисов са се развълнували, че американците ни натискат да използваме тяхно ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", а енергийният експерт Еленко Божков предупреждава от левия фланг какво става с американските ядрени касети в руски реактори: "От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания".

Крива работа, ама как да кажеш на Борисов, който дори във Вашингтон си помагаше с думи като "Спасибо" и "Досвидания", че в ядрените реактори има значение дали горивните касети са руски или американски. Може би ще разбере, ако му кажем пословицата "Если было всё равно, люди лезли бы в окно".

Проблемът на чартърните журналисти е, че пътуват гратис не да коригират, а да хвалят премиера. Най-схватлив е "24 часа". Той пише: "Още в началото Борисов успя да парира агресивното здрависване на Тръмп и получи похвала, че е много здрав физически". За начало това е добре, но не е достатъчно. По-нататък развива величието му на фона на Белия дом по следния начин: "Един от първите въпроси, зададени към премиера от страна на Тръмп, бил: "Ти ли вземаш решенията в България, или президентът?" След отговора, че в България решенията се вземат от министър-председателя, президентът на САЩ видимо се оживил." Преди това сигурно е бил посърнал от притеснение, че му гостува премиер, а не президент като него.

Но и това не стига да се види в пълен размер исполинският ръст на Борисов насред Америка. На помощ идва "Труд" чрез свидетелство от първа ръка на двама специални пратеници. Те чули как Бойко Велики наредил на Тръмп: "Спрете да се държите с нас като с кротка и отчаяна съпруга". И онзи спрял.

 

Още по темата