Медия без
политическа реклама

Украйна реализира най-мащабната атака с дронове

21 Юни 2024
За една нощ за изстреляни към 220 дрона
EPA/BGNES архив
За една нощ за изстреляни към 220 дрона

Украинските военни съобщиха, че техни безпилотни самолети са поразили четири петролни рафинерии, радарни станции и други военни обекти на територията на Русия по време на нападението в ранните часове на денонощието, съобщи в "Телеграм" украинското МО. Става дума за най-мащабната атака с дронове от началото на войната. 

"Безпилотни летателни апарати атакуваха петролни рафинерии в Афипски, Илски, Краснодар и Астрахан. Освен това бяха ударени радарни станции и центрове за електронно разузнаване на руските нашественици в Брянска област и временно окупирания Крим", се съобщава в "Телеграм". Украинските въоръжени сили поразиха и обекти за съхранение и подготовка на безпилотни летателни апарати в Краснодарския край. 

По-рано днес руското Министерство на отбраната съобщи, че през тази нощ системите за противовъздушна отбрана на страната са прехванали и унищожили 114 украински безпилотни летателни апарата, включително 70 над Кримския полуостров и акваторията на Черно море, 43 над Краснодарския край и един над Волгоградския край, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.  Властите в Краснодарския край съобщиха за един загинал.

Безпилотен летателен апарат се разби в петролната рафинерия "Илски" в руския Краснодарски край, при което най-малко двама души са пострадали, а на мястото е избухнал слаб пожар, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Украйна системно атакува руската енергийна инфраструктура, за да се опита да навреди на руската икономика и способността ѝ да финансира военните усилия на украинска територия.

Рафинерията "Илски" е един от основните производители на горива в Южна Русия, с капацитет за преработка на 6,6 милиона тона суров петрол (132 000 барела дневно) на годишна база.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, атака с дронове

Още по темата