Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия няма задръжки да удря Одеса и да свали властта в Киев

Външният министър Сергей Лавров откровеничи в Африка и влиза в противоречие със себе си

25 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Сергей Лавров развърза езика си в Африка, гледайки отдалеч войната в Украйна

Със споразумението за износ на зърно от Украйна Москва не се е ангажирала да прекрати ударите по пристанището в Одеса, заяви днес в Конго руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

„Няма нищо в задълженията, които Русия пое, в частност, в рамките на споразуменията, подписани на 22 юли в Истанбул, което да ни забранява да продължим „специалната военна операция“ чрез унищожаване на военна инфраструктура и други военни цели“, каза Лавров пред репортери, които следят пътуването му в Африка. Той добави, че представители на секретариата на ООН "вече са потвърдили неговия прочит на подписаните документи".

На 23 юли сутринта, Русия удари пристанището на Одеса с ракети "Калибър", но първоначално отрече да има връзка с атаката, припомни БГНЕС. После заяви, че ракетната атака срещу пристанището на Одеса е била насочена срещу военната инфраструктура и не засяга споразуменията за износ на зърно. Светкавично генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди нападението.

Сергей Лавров, който търси подкрепа в Африка за руската агресия в Украйна, предния ден бе в Египет, където за първи път призна откровено, че една от главните цели на Русия е "да помогне на Украйна да се избави от антинародния киевски режим". На среща с представители на Арабската лига в Кайро той каза: "На нас ни е жал за украинския народ, който заслужава нещо много по-добро. Жал ни  е за украинската история, която се руши пред очите ни, жал ни е за онези, които са се подали на държавната пропаганда на киевския  режим и на онези, които го поддържат с цел Украйна да бъде вечен враг на Русия. (...) Ние обезателно ще помогнем на украинския народ да се избави от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически", допълни той.

През април той уверяваше: "Нямаме планове да сменяме режима в Украйна", напомни радио "Дойче веле".

След Египет и Конго Лавров ще посети Уганда и Етиопия. Той уверява африканските държави, че Москва е техен приятел, който им помага да довършат деколонизацията си от Запада.

Още по темата