Медия без
политическа реклама

Републиканци в Конгреса искат по-голям контрол за помощта за Украйна

28 Ноем. 2022
МайКъл Маккол ще оглави през януари комисията по външна политика в Конгреса
EPA/BGNES
МайКъл Маккол ще оглави през януари комисията по външна политика в Конгреса

Двама републикански депутати обещаха да изследват внимателно военната помощ на САЩ за Украйна, след като през януари партията получи мнозинство в Палатата на представителите, съобщи Bloomberg.
Майкъл Маккол, който ще оглави комисията по външните работи на долната камара, заяви, че републиканците смятат да осигурят "повече надзор, прозрачност и отчетност". 
Майк Търнър от комисията по разузнаването критикува, че само част от отпуснатите вече 40 млрд. долара, гласувани през май, по времето, когато долната камара се ръководеше от демократите, са отишли за въоръжаване на Украйна. 
"Дали това ще намали желанието ни да помагаме на Украйна? Не. Но смятаме да го прави по-отговорно", казва Маккол. 
От началото на войната САЩ предоставиха на Украйна военна, хуманитарна и пряка икономическа помощ за 25 милиарда долара. Основно това става чрез намаляване на запасите на Пентагона. Освен това САЩ помагат на Украйна по Инициативата за съдействие на сигурността (USAI) в по-далечна перспектива - чрез договори с промишлеността за производство на оръжие. 
Отделно САЩ приеха Закона за лендлиза за Украйна, според който САЩ могат да дават под наем или да даряват средства за защита на Украйна и други страни в Източна Европа. Посланичката на Украйна в САЩ Оксана Маркарова заяви, че до момента Пентагонът предоставя безвъзмездно оръжия, а лендлизът е допълнителен инструмент, който ще се използва при нужда. 
На 17 ноември членове на Републиканската партия регистрираха проект на резолюция, която предвижда ревизия на предоставените от САЩ на Украйна средства. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата