Медия без
политическа реклама

Новите санкции срещу Русия ще включват и търговията със злато

Това ще се обсъжда на срещата на върха в Мадрид (23-24 юни)

21 Юни 2022
Pixabay

Седмият пакент санкции, които Европейският съюз ще наложи на Русия заради военната инвазия в Украйна ще засегне и руското злато. Еврокомисията вече работи по въпроса, като засега няма информация дали рестрикциите ще са върху износа на руско злато за ЕС, вноса му в Русия или и двете.

В досега приетите шест пакета от началото на военната инвазиа през февруари няколко сектора, включително газа, остават незасегнати до голяма степен, тъй като правителствата на страните от Евросъюза опитват внимателно да избягват мерки, които може да навредят на икономиката им повече, отколкото на руската.

Според различни източници от ЕС в края на предстоящата редовна среща на върха в Мадрид (23-24 юни) заключителната декларация ще съдържа ангажимента, че "работата по санкциите ще продължи, включително за засилване на прилагането и предотвратяване на заобикалянето им“, поне според проекта на декларацията, изработен на 20 юни.

Според източници от Еврокомисията, запознати с дискусиите по седмия пакет, именно търговията със злато е сред следващите цели. На закритата среща на посланиците на страните от ЕС миналата седмица Дания (според съобщение на датския посланик) е предложила следващите санкции да се отнасят и до златото, наред с другите сектори на икономиката.

Сега Еврокомисия работи именно върху добавянето на златото към следващия пакет, като дилемата е дали ще има забрана на износа за Русия, на вноса от Русия или на двете. Златото е ключов актив за руската централна банка, която понася щети заради ограниченията за достъп до някои от активите ѝ в чужбина, в следствие на санкциите от Запада.

Още по темата