Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия действа по доставката на изтребители F-16 в Украйна

Премиерът Марк Рюте обяснява на бразилския президент защо Путин трябва да бъде спрян

09 Май 2023

Правителството на Нидерландия обмисля възможността за изпращане на изтребители F-16 в Украйна и обсъжда това със съюзниците си.

"Дискутираме за F-16 интензивно с Дания, с Великобритания, с някои други партньори в Европа и също така със САЩ", заяви премиерът на страната Марк Рюте в първия ден от посещението си в Бразилия.

По думите му, за да се стигне до изпращане, трябва да се постигне споразумение между всички партньори, както стана преди това с доставките на гаубици и танкове за Украйна. "Разговорите продължават", добави Рюте.

Той каза още, че ще обясни на домакина си - бразилския президент Луис Игнасио Лула да Силва, защо подкрепата за Украйна е "екзистенциална" за Нидерландия, Европа и света, както и, че руската инвазия излага на риск западните ценности. 

"Ние трябва да подкрепим Украйна в тази битка. Ако Путин успее в Украйна, а аз не мисля, че ще успее, няма да спре дотук. Хората се притесняват за безопасността си в Амстердам, в Берлин, в Париж и въобще в Европа", допълни Рюте.

Миналата седмица, при посещението си в Нидерландия украинският президент Владимир Зеленски заяви, че страната му работи с международните си партньори за доставка на изтребители F-16 и очаква позитивен резултат.

Ключови думи:

F-16, Нидерландия, Украйна

Още по темата