Медия без
политическа реклама

Мълчанието на Роджър Уотърс за Украйна

Известният борец срещу тиранията одобри преди 8 години нахлуването в Крим, а сега дума не обелва

Роджър Уотърс: „Вие искате ли да се биете с руснаците? Аз не искам“.
Емил Л. Георгиев
Роджър Уотърс: „Вие искате ли да се биете с руснаците? Аз не искам“.

Всички обичат музиката, която прави Роджър Уотърс — особено тази с „Пинк Флойд“, но и в соловите му албуми има много хубави неща. От години Уотърс, освен като музикант, е известен и като активист и адвокат на каузи, които невинаги се приемат така единодушно, както албумите му.  Например, като страстен защитник на палестинската кауза, той е вкарал Израел в своя личен санкционен списък и не само отказва да прави концерти в тази страна, но и препоръчва същото на всеки, който е съгласен да го слуша. 

Самият музикант обяснява позицията си с влиянието на баща си. По време на Втората световна война християнският пацифист Ерик Уотърс отказва да служи в британската армия. Той става шофьор на линейка и среща бъдещата си съпруга, която го превръща в комунист — решение, което по-късно го убеждава да се бори с нацистите. Уотърс старши изчезва безследно по време на битката при Анцио, когато синът му е на 5 месеца. Наследството му е оставило неизлечим отпечатък върху басиста на „Пинк Флойд“. „Такъв беше баща ми“, казва Уотърс. „Нямам друг избор, освен да се боря срещу нацизма, където и да го срещна“, казва Уотърс, сравнявайки престъпленията на нацизма с настоящите действия на Израел.

В последния албум на „Пинк Флойд“ той подложи на директна критика едновременно „непоправимите тирани“ Роналд Рейгън, Александър Хейг, Леонид Брежнев, Менахем Бегин, Леополдо Галтиери, Маргарет Тачър, Иън Пейсли, призрака на Маккарти, спомена за Никсън и руската мечка. Споменаването на Брежнев затрудни в известна степен присъствието на „Пинк Флойд“ в българския радиоефир, но генералният секретар на КПСС вече беше вече починал и перестройката чукаше на вратата…

През май 2018 г. Уотърс дойде в България за втори път след епохалното шоу на стадион „Васил Левски“ пет години по-рано. Концертът беше чудесен, с изключение на едни 5 минути политпропаганда. Проблемът не беше толкова в това, което каза – че „на Запад има антируска истерия“ - а и в това, което Не показа (като фон на песента му Pigs се прожектираха снимки на Тръмп, Берлускони, Тереза Мей, Меркел… ). Ако през 1984 г. в тази компания беше и нахлулият в Афганистан Брежнев, през 2018 г. нахлулият в Крим Путин го нямаше. Това не би трябвало да е голяма изненада, ако знаехме, че музикантът одобрява анексията на Крим — това той обяви в интервю за „Известия“ три месеца по-късно. 

Останалото, което каза рок идолът, може да се чуе на сбирка на кварталната организация на някое бекапе: САЩ са главният виновник за всички войни по света, заедно с Великобритания и някои страни от ЕС. Прогнозира, че тези страни са настървени да нападнат Иран, за да въвлекат във война Русия. Но той не искал да се бие с Русия...

Днес Роджър Уотърс необяснимо мълчи. На стената си във фейсбук през последните три дни е качил две реклами за предстоящото си турне. Последният му политически пост е от края на януари и в него Уотърс се възмущава от уволнението на началника на военноморските сили на Германия. Той бил принуден да подаде оставка, след като заявил, че „идеята, че Русия иска да нахлуе в Украйна, е глупост“, а Путин заслужава уважение. 

Под всяка от рекламите за предстоящото турне има стотици коментари и само малка част от тях са за турнето. Осталите (вероятно от  хора, които не четат „Известия“) са от този вид: 

„Роджър УКРАЙНА!  Моля, направи нещо за свободата на Украйна. Роджър, струва си да се живее, струва си да се мечтае,  струва да се обича. Украйна иска свобода. Ти си авторитетът за свободата. Помощ, моля!“

„Роджър, можеш ли да кажеш нещо за Русия, за да спре войната, моля, каквато и да е истината, не е честно децата все още да страдат от болните мозъци на възрастните“

„Роджър, време е да говориш и да подкрепиш украинците, чиято страна е нападната в този момент.“

„Роджър е преди всичко музикант.  Той също е политически коментатор, но не е негова работа, нито негово задължение да заема публична позиция за Украйна, въпреки че съм сигурен, че ще го направи, когато си събере мислите и почувства, че е моментът подходящ момент за да коментира. Междувременно просто се наслаждавайте на музиката му“. 

„Роджър, нашите братя в Украйна умират“.

Вече се появяват и коментари, написани на руски. 

А  Роджър продължава да мълчи тайнствено.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата