Медия без
политическа реклама

Министър Писториус: Не се ловете на хибридните атаки на Путин!

Така той коментира изтеклия запис на офицери, обсъждащи евентуален удар по Кримския мост

03 Март 2024Обновена
Борис Писториус твърди, че неслучайно Русия е пуснала записа в края на седмицата.

Военният министър на Германия Борис Писториус нарече "изтичането" на секретен разговор между четирима висши германски офицери "хибридна атака на Путин". Той каза пред "Билд", че е наредил пълно разследване на случая и призова да не се вярва на този тип атаки. 

В петък руската пропагандна телевизия RT разпространи въпросния разговор. В него офицерите говорят, че с германски крилати ракети Taurus може да се удари Кримският мост, но са нужни поне 20 ракети. ФРГ засега се въздържа да снабди Украйна с въпросните ракети, които имат обсег над 500 км. Става ясно, че ако сега бъде взето решение да се доставят ракетите на Украйна, страната ще ги получи след 8 месеца, защото са нужни модификации. Един от офицерите изрежда детайлите и споменава, че поради недобра работа на ПВО руснаците унищожили повечето британски ракети Storm Shadow.

Руската пропаганда веднага взе на въоръжение материала на RT, за да обвини НАТО, че иска да нападне Русия. 

В размяната на мнения, която се чува в записа, германските офицери обсъждат и темата дали Украйна би могла да нанесе удар по моста без участието на Бундесвера. В записа също така става ясно, че германските законодатели не са склонни да предоставят на Киев крилати ракети.

По-рано тази седмица Шолц аргументира пред журналисти отказа си да предостави на Киев ракети Taurus с думите, че това може да наложи изпращането на германски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. "Това е оръжие с много голям обсег", посочи Шолц в Берлин, цитиран от изданието "Политико". "А това, което правят британците и французите по отношение на контрола на целите и поддръжката на контрола на целите, не може да се направи в Германия", допълни Шолц.

Заключението на германския канцлер, че британски и френски персонал управлява крилати ракети, предоставени на Украйна, е "погрешно, безотговорно и представлява шамар за съюзниците", заяви председателката на Комисията по външни работи на британския парламент Алиша Кернс, допълва "Политико".

По-рано в събота източници заявиха пред ДПА, че записът е истински и че дискусията е била проведена чрез създадена в САЩ платформа за онлайн конференции "Уебекс" (Webex).

Германското министерство на отбраната проверява дали комуникацията е била прехваната. "Федералната служба за военно контраразузнаване е предприела всички необходими мерки", заяви в петък говорителка ведомството.

Писториус казва пред "Билд", че Русия неслучайно е пуснала записа в края на седмицата, която беше много напрегната за Кремъл. Става дума за погребението на убития Алексей Навални и новите разкрития за ексмениджъра на Wirecard Ян Марсалек, който се оказа и руски агент.

Ключови думи:

Германия, Taurus, запис

Още по темата