Медия без
политическа реклама

Шефът на обвинените в шпионаж в Лондон е искал да купи летище София

Ян Марсалек използвал офшорка, като целта била достъп до базата данни за резервации на самолетни билети

03 Март 2024
Ян Марсалек на фона на Кремъл
The Insider
Ян Марсалек на фона на Кремъл

Ян Марсалек - човекът, за когото се твърди, че е ръководел шестимата българи, обвинени в шпионаж за Русия във Великобритания, се е опитал да купи през 2021 г. чрез офшорката си летището в София. Така той би получил достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, които са толкова важни за руските разузнавателни служби. Това разкриват в съвместно разследване  The Insider и Der Spiеgel.

Изданията не дават подробности за преговорите - с кого са били те  или коя е била офшорната компания. Летище "София" бе дадено на концесия за 35 години през юли 2019 г. Конкурсът бе спечелен от софийската компания "Соф Кънект", в която акционери са базираният в Париж фонд Meridiam и австрийската строителна компания Strabag (1%). Тъй като имаше обжалвания пред КЗК и съда от останалите участници в процедурата, договорът влезе в сила през 2020 г. На второ място в конкурса остана консорциумът между "Еърпортс Де Пари“ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“. А на трето място бе класиран концесионерът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт България".

През юни 2020 г. главният оперативен директор на разплащателната компания Wirecard Ян Марсалек изчезна безследно заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът се крие в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с разузнавателните служби. Сега The Insider разкрива подробности за това как разузнавателните служби са вербували Марсалек с помощта на млада блондинка и след това са го изтеглили в Русия под прикритието на свещеник.

Посочва се и какви услуги е предоставил Марсалек на руските разузнавателни служби. Освен всичко друго, той активно сътрудничи на ЧВК "Вагнер", предава в Русия данни, получени от европейски разузнавачи, които работят за него, и помага за установяването на наблюдение на Христо Грозев.

В разследването е отделено място и за ролята на Марсалек в създаването на българската група, която Лондон обвини в шпионаж за Русия. Великобритания първоначално обвини Орлин Русев, Катрин Иванова, Ваня Габерова, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов. Само преди дни към тях бе присъединен със същото обвинение и шести българин - Тихомир Иванчев. И шестимата в момента са в британски затвори в очакване на разглеждане на съдебно дело.

"Британските следователи установиха, че Марсалек е възложил на група от петима да шпионират хора, които Кремъл не харесва, и да ги преследват в цяла Европа, вероятно с цел отвличане или убийство", твърди изданията и посочват, че обвиненията срещу  агентите изглеждат добре документирани. "Според прокуратурата, в допълнение към фалшивите паспорти на групата и голямо количество данни за пътуване, има и около 80 хиляди чат съобщения са ключови доказателства. Съобщава се, че точните инструкции за българите са дошли от Марсалек в съобщения в Telegram. Очевидно им е било платено в криптовалута и в брой чрез посредник", посочва разследващите журналисти.

По време на претърсванията следователите открили и електронно оборудване за наблюдение и 19 фалшиви документа, включително прес карти и дрехи с етикети от американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

Ръководител на групата агенти е 45-годишният бизнесмен Орлин Русев, стар познат на Марсалек от времето на Wirecard. Имейлите между двамата показват, че Русев, който е специалист по наблюдение, вероятно е предоставил на Марсалек специално защитени мобилни телефони. Лондонският процес срещу българска шпионска група трябва да започне по-късно тази година. Ян Марсалек най-вероятно няма да бъде на подсъдимата скамейка. Той все още се укрива в Русия, въпреки че според The ​​Insider понякога пътува с фалшиви документи. Очевидно значителна част от откраднатите пари все още е у него. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата