Медия без
политическа реклама

ЕС подготвя "план Б" за парите за Украйна, за да заобиколи Унгария

Ако страната не получи обещаната финансова помощ, ще спре пенсиите и заплатите на държавните служители

27 Дек. 2023Обновена
Украински бизнес новини
Помощите за Украйна в евро станаха още по-ценни след блокирането на американската помощ от републиканците в Конгреса

ЕС подготвя "план Б" за предоставяне на 20 млрд. евро на Украйна до 2027 г., за да заобиколи ветото на Унгария, пише днес "Файненшъл таймс", позовавайки се на информирани източници. Средствата могат да бъдат взети назаем от капиталовите пазари срещу гаранции от държавите членки на ЕС. Киев трябва да получи помощта най-късно до март.
Подобна схема няма да изисква одобрението на всички държави от ЕС - за разлика от отпускането на пари от бюджета на ЕС, на което Унгария се противопоставя. Гаранциите ще трябва да се предоставят от държави с висок кредитен рейтинг; някои от тях - като Германия и Нидерландия - ще се нуждаят от парламентарно одобрение. Но Брюксел планира да финализира тези процедури до март - крайният срок, определен за помощта за Киев.
Недостатъкът на този план е, че той няма да предполага централизирано разпределение на безвъзмездните средства на ЕС за Украйна. Отделните държави членки обаче ще могат да правят това на двустранна основа, твърдят източниците на вестника.
Според тях друг резервен план е да се предоставят на Украйна евтини краткосрочни заеми. В рамките на тази схема Киев вече е получил 18 млрд. евро от Брюксел през изминалата година. Но този вариант ще изисква одобрението на мнозинството от страните от ЕС.
Ако на планираната за 1 февруари среща на върха лидерите на ЕС постигнат консенсус относно макрофинансовата помощ за Украйна в размер от 50 млрд. евро, това ще гарантира на Киев нов транш от Международния валутен фонд (МВФ) в размер на около 900 млн. долара, съобщи "Файненшъл таймс". Това ще позволи на Киев да не печата пари, за да покрие бюджетния дефицит, който е утежнен от нарастваща инфлация, се казва още в публикацията.

От юни Унгария блокира опитите на ЕС да отпусне макрофинансова помощ на Киев. Премиерът на страната Виктор Орбан настоява, първо, Украйна да докладва как е изразходвала вече отпуснатите й средства, и второ, Брюксел да деблокира полагащата се на Будапеща помощ от ЕС, която бе замразена поради съмнения в независимостта на унгарската съдебна система. Преди срещата на върха на ЕС на 14 декември 10 млрд. евро бяха деблокирани за Унгария, но тя въпреки това наложи вето върху отпускането на помощта за Украйна.

Правителството на Украйна е изправено пред перспективата да забави изплащането на 10 милиона пенсии и заплатите на 500 000 държавни служители, ако ключовата западна финансова помощ не бъде одобрена скоро, каза вицепремиерът Юлия Свириденко пред в. „Файненшъл таймс“, цитиран днес от Ройтерс, предаде БТА. 

След началото на руското нашествие през февруари 2022 г. Киев насочва всичките си приходи към отбраната и разчита на чужда подкрепа, за да покрие всичко – от пенсии до социални плащания.

Ключови финансови пакети, включително 50 милиарда евро (55,54 милиарда долара) от Европейския съюз, са блокирани в Брюксел и Вашингтон. „Подкрепата на партньорите е изключително важна“, каза Свириденко пред вестника. „И тя ни трябва спешно“.

Вицепремиерката поясни, че забавянето на плащанията може да засегне 500 000 държавни служители, 1,4 милиона учители и 10 милиона пенсионери.

Властите в Киев се надяват на незабавно инжектиране от чужбина на 18,5 милиарда евро и повече от 8 милиарда долара, за да се помогнете за следващото покриване на годишния бюджетен дефицит от 43 милиарда долара.

Свириденко каза за „Файненшъл таймс“, че се надява финансирането от ЕС да бъде одобрено през февруари и получено през март 2024 г.

Ключови думи:

Украйна, помощ

Още по темата