Медия без
политическа реклама

Държавният секретар на САЩ представи в Киев помощ за 1 млрд. долара

06 Септ. 2023Обновена
BGNES/EPA
Държавният секретар бе посрещнат от външия министър Дмитро Кулеба

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се среща с украинското ръководство в рамките на двудневното си посещение в Киев, за да обсъди контраофанзивата и усилията на Украйна за възстановяване, съобщи Държавният департамент на САЩ на 6 септември, съобщи БГНЕС. 

"Върнах се в Киев днес, за да се срещна с нашите украински партньори, за да обсъдим продължаващата контраофанзива, бъдещата помощ и усилията за възстановяване, и най-вече да затвърдим непоколебимия ангажимент на САЩ към Украйна", написа Блинкън в социалната мрежа "X".

Въпреки че сравнително бавният напредък на контраофанзивата предизвика критики от страна на западните наблюдатели, кампанията изглежда набира скорост през последните дни, като според съобщенията украинските сили са пробили някои от руските отбранителни линии в южната част на Украйна.

"Искаме да сме сигурни, че Украйна разполага с това, от което се нуждае, не само за да успее в контраофанзивата, но и с това, от което се нуждае в дългосрочен план, за да се увери, че разполага със силна възпираща сила", заяви Блинкън по време на посещението.

Тази вечер държавният секретар обяви нова помощ на САЩ за 1 млрд. долара. "Тя включва 665 милиона за гражданска сигурност. От началото на войната САЩ дадоха 43 милиарда долара в помощ на Украйна. От миналата година насам украинската армия освободи половината от окупираните територии. Новата помощ ще засили и ПВО в частност", каза  Блинкън. САЩ ще предоставят на Украйна и танкови боеприпаси с обеднен уран като част от пакет от помощи на стойност 175 млн. долара, съобщи Пентагонът по-рано през деня. 120-милиметровите снаряди са за американските М1 Абрамс, които Вашингтон е обещал на Киев.

Киев „никога няма да призове за разполагане на американски войски в Украйна“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция с държавния секретар на САЩ. Кулеба обяви още, че „помощта на САЩ не е благотворителност. Днес, благодарение на нашите партньори, Украйна възпира агресията на Русия".

Блинкън пристигна в украинската столица в същия ден, в който тя бе подложена на руски ракетен удар в ранните сутрешни часове. Американският служител беше посрещнат в Киев от министъра на външните работи Дмитро Кулеба, с когото отдадоха почит на загиналите войници на Берковецкото гробище.

"Министърът стана първият колега, който започна деня си в Киев с отдаване на почит на нашите загинали герои на Берковецкото гробище", заяви Кулеба.

"Това е знак на уважение към всички украински воини, които дадоха живота си за нашата свобода и правото ни на живот", добави той.

Блинкън се срещна и с президента Володимир Зеленски и министър-председателя Денис Шмигал.

По време на срещата с американския държавен секретар Зеленски предупреди, че предстои тежка зима. 

"Една тежка зима ни чака. Но ние сме щастливи, че не сме сами, за да й се противопоставим. Ние ще го направим заедно с нашите партньори", каза украинският лидер. 

Той благодари на САЩ за тяхната помощ за енергийния сектор на Украйна, който системно беше мишена на руските удари миналата година.

Си Ен Ен отбелязва, че посещението на американския първи дипломат в Украйна е възможност за съгласуване на стратегията преди Общото събрание на ООН по-късно през септември.

Позовавайки се на високопоставен служител, пътуващ заедно с Блинкън, медията заяви, че Украйна има важна мисия в ООН да обясни ситуацията на място и необходимостта от по-нататъшна подкрепа, докато САЩ ръководят глобалните усилия за осигуряване на тази подкрепа.

Това е третото пътуване на Блинкън до Киев от началото на пълномащабната руска инвазия. Преди това той посетил столицата през април 2022 г. и септември 2022 г.

 

 

Ключови думи:

Антъни Блинкън, Киев

Още по темата