Медия без
политическа реклама

Британско оръжие може да се произвежда в Украйна

12 Февр. 2023
BGNES/EPA

Лондон и Киев обсъждат възможността за създаване на съвместни заводи, които ще произвеждат британско оръжие на украинска територия, съобщава The Telegraph, позовавайки се на неназовани високопоставени фигури от военно-промишления комплекс.
Лондон си и поставил цел да стане първи сред европейските партньори на Украйна, подписал съответните договори. "Много европейски предприятия от военно-промишления комплекс в момента преговарят с Киев“ за изграждането на заводи, твърдят източници на изданието.
Министерството на отбраната на Великобритания и кабинетът на премиера Риши Сунак отказаха да коментират информацията с аргумента, че става въпрос за компании, ангажирани в отбранителната индустрия на двете страни.
Експерти, интервюирани от британски журналисти, посочиха, че потенциалните споразумения на Лондон може да бъдат представени като търговски, а не като политически, но те ще изискват държавно одобрение. Събеседници на TheTelegraph поясняват още, че сключването на договори може да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна.

Изданието отбелязва, че по-рано в Украйна по лиценз се е произвеждало американско и израелско стрелково оръжие. Сега властите в Киев се стремят да създадат в страната производство на западни артилерийски установки и бронирани превозни средства, което ще ускори прехода на страната към стандартите на НАТО

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата