Медия без
политическа реклама

Беларус създава своя частна армия за нахлуване в Украйна

"ГардСервис" вече има над 1000 бойци, които преминават професионално военно обучение

11 Яну. 2023
ЧОП "ГардСервис" е основана през 2020 г.
euroradio
ЧОП "ГардСервис" е основана през 2020 г.

На територията на Беларус подготвят за нахлуване в Украйна своя частна армия, по подобие на руската ЧВК (частна военна компания) "Вагнер". Става въпрос за частното охранително предприятие (ЧОП) "ГардСервис", чиято численост вече надминава 1000 бойци. 

Подробности изнася пред "Дойче веле" Валерий Сахашчик - представител на обединения преходен кабинет на Беларус начело с опозиционерката Светлана Тихановска. Той разказва, че служителите на "ГардСервис" активно се подготвят за бойни действия, като съответните тренировки се провеждат на няколко беларуски полигона.

"Зная, че офицери от V бригада на спецназ (базирана в Марина Горка, Минска област) обучават служители на "ГардСервис" на своя полигон. Освен това компанията взе за себе си бившия център за специална военна подготовка "Динамо" и там също има активни действия", казва Сахашчик.

Усиленото набиране на кадри за частната армия продължава вече няколко месеца. При това броят на служителите на "ГардСервис" в последното време се е увеличил съществено: основният кадрови състав се е разширил с офицери, сержанти и войници, служили в силите за специални операции и в спецподразделенията на силовите ведомства на Беларус.

Според Сахашчик в частната армия има вече над 1000 души. Той твърди, че "ГардСервис" може да бъде използвана в Украйна както за диверсионно-разузнавателни групи, така и за щурмови задачи, по примера на ЧВК "Вагнер".

 

Какво се знае за "ГардСервис"

Частното охранително предприятие е сформирано в Беларус през юни 2020 г., на базата на частната фирма "Глобалкастом-менеджмент". С указ на президента на страната Александър Лукашенко на всички служители на "ГардСервис" е разрешено да носят, съхраняват и използват служебно и гражданско оръжие, а също така и "други инструменти за използване на физическа сила по реда, предвиден в закона за военизираната охрана".

Смята се, че компанията е получила тези правомощия неслучайно - за да охранява Лукашенко при неблагоприятен за него политически сценарий.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата