Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън: Русия отправя безотговорни ядрени заплахи

Ние ще бъдем солидарни с Украйна и точка, заяви пред ООН американският президент

21 Септ. 2022

Американският президент Джо Байдън отправи остри критики към Русия и нейния президент, след като тази сутрин Владимир Путин обяви частична мобилизация и заплаши Запада с ядрено оръжие. В речта си пред Генералната асамблея на ООН Байдън отново нарече нахлуването на руските войски в Украйна като "незаконно и безразсъдно".

„Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в своята съседка, опитвайки се да изтрие суверенна държава от картата. Русия безсрамно наруши основните принципи на Хартата на ООН“, заяви Байдън и обвини Путин, че е причинил „брутална, ненужна война“.

„Тази война е за унищожаване на правото на Украйна да съществува като държава и правото на Украйна да съществува като народ - каза американският президент. - Където и да сте, където и да живеете, в каквото и да вярвате… Случващото се трябва да смрази кръвта ви.“

Щом това може да се случи на Украйна, може да се случи и на вас, обърна се Байдън към присъстващите. „Ако държави могат да преследват своите имперски амбиции без последствия, тогава излагаме на риск всичко, което тази институция (ООН) представлява. Всичко“, каза Байдън, добавяйки, че една държава „не може да завземе територията на друга със сила“.

„Украйна има същите права, като всяка суверенна държава. Ние ще бъдем солидарни с Украйна, която ще бъде солидарна срещу агресията на Русия. И точка."

Байдън взе отношение и по един от най-тревожните моменти в днешната реч на Путин - когато той загатна за възможността за използване на ядрени оръжия във войната.

„Ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, заяви той и обвини Русия в „отправяне на безотговорни ядрени заплахи“.

Според него Москва пренебрегва споразумението за неразпространение на ядрено оръжие и провежда „безпрецедентно по отношение на ядрените оръжия натрупване, без никаква прозрачност“.

Байдън заяви също така, че е време да се промени начинът, по който се работи в ООН, включително чрез разширяване на Съвета за сигурност, който в момента е с пет постоянни страни-членки (Китай, САЩ, Франция, Русия и Великобитания).

„Смятам също така, че е дошло времето тази институция да стане по-приобщаваща, за да може по-добре да отговори на нуждите на днешния свят. Членовете на Съвета за сигурност на ООН, включително САЩ, трябва последователно да поддържат и защитават Хартата на ООН и да се въздържат от използване на правото на вето, освен в редки, извънредни ситуации - каза той. - Ето защо САЩ подкрепят увеличаването на броя на постоянните и непостоянните представители на Съвета. Ние отдавна поддържаме да има постоянни места и за страни от Африка, Латинска Америка и Карибите.“

Байдън завърши речта си пред ООН с призив за единство, в който не спомена нито Русия, нито Украйна.

„Нека отново да бъдем заедно, да обявим непоколебимата си решимост. Нациите по света все още са обединени“, каза Байдън и добави: „Ние отстояваме ценностите на Хартата на ООН. Ние все още вярваме, че като работим заедно, можем да огънем дъгата на историята към по-свободен и по-справедлив свят за всички наши деца, въпреки че никой от нас не го е постигнал напълно. Ние не сме пасивни свидетели на историята. Ние сме авторите на историята. Ние можем да направим това, ние трябва да го направим, за себе си и за нашето бъдеще. За човечеството“.

Ключови думи:

Джо Байдън, Русия, Украйна, ООН

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?