Quantcast
''Амнести Интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления | СЕГА
facebook
twitter

Войната

''Амнести Интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления

515
 Тв Дождь
Харков

''Амнести Интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления по време на опитите да превземе североизточния украински град Харков, предава Си Ен Ен.

В доклад от 40 страници организацията документира употребата на касетъчни боеприпаси и други забранени средства за атака.  ''Бомбардировките над жилищни квартали в Харков са безразборни атаки, които убиха и раниха стотици цивилни и като такива представляват военни престъпления'', се казва в доклада. Следователите на "Амнести Интенешънъл'' казват, че са документирали седем удара в различни райони на Харков, където са открили перки и топки от касетъчни боеприпаси 9N210 и 9N235.

Конвенцията на ООН за касетъчните боеприпаси, която влезе в сила през 2010 г., забранява използването им. Русия не е страна по договора, нито пък Съединените щати.

Касетъчните бомби освобождават десетки суббоеприпаси във въздуха, като ги разпръскват безразборно върху стотици квадратни метри. Освен това невинаги успяват да експлодират при удар и по този начин се превръщат в противопехотни мини, които представляват заплаха за цивилните дълго време след разполагането им.
 

Още

Германия ще даде на Украйна общо 102 танка

03.02.2023

Обновена

4451
Procter&Gamble влезе в черния списък на спонсорите на войната

03.02.2023

4118
Хр. Грозев пред НС: В България са внедрени стотици руски агенти

05.01.2023

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

8868