Медия без
политическа реклама

Южна Корея с амбиции да стане основна космическа сила

Южнокорейските компании, от производителя на електроника Samsung до производителя на памет SK hynix, прекараха десетилетия в догонване на мощните си конкуренти от САЩ, Япония и други страни, но след това в много случаи успяха да ги надминат. Властите на страната се надяват да разиграят подобен сценарий и в космическата индустрия, пише Bloomberg.

Нова вълна от държавни служители, като министъра на науката и технологиите Ли Джонг Хо, залагат на това, че Южна Корея ще успее да повтори историята на електронната индустрия в космическия сектор. Миналия понеделник новата космическа агенция, която Ли Джонг Хо ръководи, започна работа - нейната мисия е да изведе Южна Корея в редиците на големите космически сили. Правителството планира да удвои сегашния годишен бюджет на страната за космически изследвания до 1,5 трилиона вона (1,1 милиарда щ. долара) до 2027 г. Администрацията на президента Юн Сук Йол възнамерява да похарчи 2 трилиона вона (1,47 млрд. долара) за нова ракетна програма и 3,7 трилиона вона (2,72 млрд. долара) за навигационни спътници.

През 2021 г. Южна Корея изстреля първата си местно разработена ракета - Nuri, а година по-късно разположи първия си спътник. През април американска ракета на SpaceX изведе в орбита военен спътник за наблюдение на Сеул - съзвездието им трябва да нарасне до пет до 2025 г. Въпреки тези постижения космическата програма на Южна Корея изостава от тази на Япония и Китай. Северна Корея също е постигнала напредък, като е използвала програмата си за балистични ракети като трамплин за разработване на ракетни двигатели и технологии. Като част от обновената космическа програма южнокорейските власти възнамеряват да изградят в южния крайбрежен окръг Гохюн площадка за изстрелване на ракети за частни компании, за които ще бъде създаден фонд на стойност над 100 млрд. вона (74 млн. долара).

Следващата стъпка беше официалното откриване на Корейската аерокосмическа администрация (KASA), създадена по модела на американската НАСА. Джон Лий, 30-годишен ветеран от НАСА, който доскоро е работил в Центъра за космически полети „Годард“ в Мериленд, е назначен за ръководител на програмата за научни изследвания и развитие на агенцията. KASA планира да стартира мисия за кацане без екипаж на Луната през 2032 г., а до средата на следващото десетилетие ще бъде предложена програма за мисия до Марс. С откриването на космическата агенция властите на страната възнамеряват да продължат работата на индустриалната политика през последния половин век - държавната подкрепа помогна на компании като Samsung и LG да получат достъп до най-съвременни технологии и да станат конкурентоспособни в световен мащаб.

SpaceX ще изведе в орбита два спътника на Korea Aerospace Industries през следващата година. Водещата частна аерокосмическа компания в страната Hanwha Aerospace, която работи съвместно с държавата по проекта Nuri, също така ще създаде нова ракета, способна да изпрати модул за кацане на Луната. Основният доставчик на оръжейни системи LIG Nex1 стана един от партньорите на правителството в разработването на навигационната мрежа Korean Positioning System, аналог на американската GPS. Компанията също така инвестира 8 млрд. вона (5,9 млн. долара) в Dabeeo, базиран в Сеул стартъп, специализиран в технологии за изкуствен интелект за сателитни изображения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАСА, SpaceX, Южна Корея

Още по темата