Медия без
политическа реклама

Турция глоби Google заради несправедливи практики

Те са свързани с недоволство от начина, по който Google дава приоритет на своите услуги пред тези на конкурентите

https://unsplash.com/

Турският орган за защита на конкуренцията е наложил глоба от приблизително 482 милиона лири (14,85 милиона долара) на Google, поради предполагаемия неизпълнение на задълженията на Google, свързани с търсенето на хотели, което според властите задушава честната конкуренция, предава Reuters.

Наказанието е последното от поредица от действия на глобалните регулаторни органи, целящи да осигурят справедливи пазарни практики от големите технологични компании. 

"Глобата беше наложена, тъй като Google не успя да отговори на опасенията на Съвета по конкуренция относно лоялната конкуренция с други местни търсачки", заявява органът. Това показва продължаващо недоволство от начина, по който Google дава приоритет на своите услуги пред тези на конкурентите, което потенциално поставя в неравностойно положение местните предприятия и алтернативните доставчици на услуги за търсене.

Google, която оперира под компанията-майка Alphabet, е изправена пред подобен контрол и правни предизвикателства в различни юрисдикции по света. Регулаторите в Европейския съюз и Съединените щати също наложиха значителни глоби на компанията за различни антитръстови нарушения, което отразява нарастващата тенденция на регулаторен натиск върху големите технологични фирми.

Тази последна глоба допълва продължаващия дебат за баланса на силите на цифровите пазари и ролята на регулаторните органи за поддържане на справедливостта на конкуренцията.
 

Още по темата