Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия забранява използването на Apple

22 Март 2023

През март 2022 г., няколко дни след като Русия нахлу в Украйна, Apple реши да спре да продава своите продукти в Русия. Компанията, ръководена от Тим ​​Кук, изрази дълбока загриженост за ситуацията и каза в изявление: „Предприехме редица действия в отговор на инвазията. Спряхме всички продажби на продукти в Русия. Миналата седмица спряхме целия износ в нашия канал за продажба в страната. Apple Pay и други услуги са ограничени.”

Сега Русия изглежда забранява използването на iPhone от държавни служители.

Според публикация на "Комерсант" на всички служители, които ще бъдат „включени в подготовката за президентските избори в Русия през 2024 г.“, е забранено да използват iPhone. В доклада се отбелязва, че Сергей Кириенко, ръководителят на президентската администрация на Русия, е дал срок на служителите до 1 април да спрат да използват своите iPhone. Освен това всеки, който участва във вътрешната политика, също е помолен да спре да използва iPhone. Една от причините за забраната е „поради опасения, че устройствата са уязвими за западните разузнавателни агенции“.

Според съобщенията, руското правителство може да даде на служителите устройства, работещи с други операционни системи, не е ясно какви, вместо iPhone. Длъжностните лица имат само около 10 дни, за да заменят своите iPhone с други устройства.

Ще има ли пълна забрана на смартфоните в Русия? Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, каза: „Смартфоните не трябва да се използват за служебна работа. Всеки смартфон има доста прозрачен механизъм, без значение каква операционна система има – Android или iOS. Обикновено те не се използват за официални цели."

Засега Apple не е направила коментар по въпроса.

Ключови думи:

Apple, Русия

Още по темата