Quantcast
Москва глоби Туитър с 9 млн. рубли | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Москва глоби Туитър с 9 млн. рубли

825
 Pixabay

Москва наложи три глоби на Туитър на обща стойност 8,9 милиона рубли (около 117 хил. долара) за отказа на социалната мрежа да премахне съдържание, което насърчава непълнолетни да се присъединят към неразрешени протести в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, съобщи ''Блумбърг''. Туитър има 60 дни да плати глобата.

През март руските власти забавиха зареждането на съдържание в Туитър, обвинявайки услугата, че не е успяла да премахне публикации, свързани с призиви за самоубийства на непълнолетни, срещу детска порнография и срещу съобщения, подбуждащи към наркомания. Руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор предупреди, че може да прибегне до пълно блокиране на мрежата на територията на страната в рамките на един месец, ако не изтрие маркирано съдържание.

Таганският окръжен съд  ще разгледа и още три жалби с подобни обвинения на Роскомнадзор, свързани с Фейсбук, а делото срещу Гугъл е отложено за 4 май.

През януари президентът Владимир Путин се оплака от нарастващото влияние на големите технологични компании, които според него се конкурират с държавите.

От четвъртък в Русия влезе в сила закон, който задължава смартфоните, таблетите и компютрите да имат предварително инсталиран руски софтуер и приложения, което беше възприето от критиците като пореден опит за ограничаване на свободата на словото, пише онлайн изданието The Moscow Times.

Ключови думи:

Туитър, Русия, глоби

Още

Русия и Китай обвиниха САЩ, че правят биооръжия до границите им

10.04.2021

2081
Ксенофоби и хомофоби недоволстват от руския избор за Евровизия

11.03.2021

2481
Украйна ще загуби Донецк и Луганск, ако тръгне към НАТО

06.04.2021

8038