Медия без
политическа реклама

Китай започна да копае гигантска дупка

05 Юни 2023

Китай предприе пътешествие в неизследваните дълбини на нашата планета. Миналата седмица там започна пробиването на тунел, който ще минава на 10 000 метра под земната кора.

Дупката се намира в пустинята Такламакан в района на Синдзян и проектът ще използва оборудване с тегло 2000 метрични тона за пробиване на 10 слоя земя. В крайна сметка дупката ще премине през системата Креда, слоест участък, датиращ отпреди 145 милиона години. Смята се, че ще са необходими 457 дни за завършване на проекта.

- Сондажът на тази дълбока 10 000 метра дупка е смел опит да се изследват непознатите части на Земята и да се разширят границите на човешкото познание - подчертават експертите, участващи в проекта.

В момента най-дълбоката дупка, изкопана на планетата, е в Русия и е дълбока 12 262 метра.

Китай е гладен за природни ресурси, включително минерали и петрол, които са в изобилие там, където се намира дупката. През януари китайски служители подчертаха важността на намирането на източници на суровини и енергия за намаляване на чуждестранната зависимост. Освен потенциала за откриване на природни източници, копаенето дълбоко в Земята може да донесе на Китай по-добро разбиране на сеизмичната активност и рисковете от природни бедствия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Китай, сондажи, Дупка

Още по темата