Медия без
политическа реклама

Китай прави чатбот, базиран на Си Дзинпин

Wikipedia

Нов чатбот, базиран на китайския лидер Си Дзинпин, беше обучен с помощта на неговите книги и документи. Той е създаден от изследователски център на китайската администрация по киберпространство и може да отговаря на въпроси, да създава доклади и да превежда между китайски и английски.

 

Според The Financial Times, който съобщава за новия чатбот, това е част от по-широките усилия на Китай да популяризира идеологията на Си Дзинпин и да контролира потока от информация в страната. Тези усилия включват изискване учениците да учат неговата политическа философия и използването на новите технологии за разпространение на неговите идеи.

 

Освен това, тъй като големи западни AI модели като ChatGPT не са достъпни в Китай, страната разработва свои собствени технологии, за да поддържа контрол върху онлайн съдържанието и идеологията. Този нов чатбот, обучен на произведенията на Си Дзинпин, представлява стъпка напред в тези усилия за налагане на контрола на правителството върху информационния поток и разпространението на неговите политически идеи сред населението.

 

Технологията все още не е разпространена сред широката общественост. Засега тя се използва в изследователски център под ръководството на Администрацията за киберпространство на Китай (Cyberspace Administration of China - CAC).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Си Дзинпин, Китай, чатбот

Още по темата